Американска прокуратура разследва загубите на Сосиете женерал
Американска прокуратура разследва загубите на Сосиете женерал / снимка: БГНЕС

Американска прокуратура разследва поразителните търговски загуби на френския банков гигант Сосиете женерал (Societe Generale), съобщи самата банка, цитирана от Асошиейтед прес. Във Франция Сосиете женерал вече е обект на няколко разследвания, свързани с обявената на 24 януари загуба от 4,82 млрд. евро (7,09 млрд. долара) за изчистване на незаконните транзакции, извършени от дилъра Жером Кервиел.

На 25 януари американската прокуратура за източния район на Ню Йорк се свърза с Нюйорксия клон на Сосиете женерал, съобщи говорителката на банката Лаура Шалк. Тя допълни, че банката изцяло сътрудничи на разследването, без обаче да посочи подробности.

Американското разследване е във връзка с възникналите въпроси около вътрешните контролни системи на Сосиете женерал, които не успяха да засекат подозрителната търговска дейност, но разкриха загубите, отбелязва АП. Дилърът Жером Кервиел, на когото се приписват загуби за близо 5 милиарда евро, отново бе изслушан от съда вчера, съобщи днес източник от съда, цитиран от Франс прес. Кервиел е давал показания близо осем часа на съдиите Рено Ван Рюимбеке и Франсоа Десе, които са го разпитвали за условията, при които е работел в Сосиете женерал, допълни същият неназован източник.