Америка отмени дълговия таван, стенограф протестира в конгреса
Америка отмени дълговия таван, стенограф протестира в конгреса / снимка: Gulliver/Getty Images
Америка отмени дълговия таван, стенограф протестира в конгреса
67442
Америка отмени дълговия таван, стенограф протестира в конгреса
  • Америка отмени дълговия таван, стенограф протестира в конгреса

Америка избегна превишаването на дълговия таван благодарение на споразумение, до което демократичната и републиканската партии стигнаха броени часове преди държавата им официално да навлезе в червеното. Много коментатори и конгресмени останаха недоволни, тъй като това не решава проблема в дългосрочен план. Тежките преговори ще продължат месеци наред. И двете камари в Конгреса откриха врати вчера, две седмици след като закри държавния апарат на 1 октомври поради липса на споразумение за новия бюджет. Дългите преговори, по отношение на трите най-спорни теми, продължиха до късно през нощта.

"Републиканците и демократите стигнаха до споразумение, което ще ни позволи отново да открием Конгреса и да избегнем опасността от фалит. Искам да благодаря на партийните лидери, че ни доведоха до това разбиране. Тази мъгла от несигурност ще може най-накрая да се вдигне от нашите бизнеси и семейства. Ние ще трябва да положим огромни усилия отново да спечелим доверието на американския народ, което изгубихме през последните няколко седмици", заяви американският президент Барак Обама.

Споразумението е многостранно и включва 3 елемента. Основното решение се отнася до дълговия таван, който се отменя, временно, до 7 февруари. Дотогава трябва да се стигне до решение за неговия нов лимит. Конгресмени и сенатори обаче, поне словом, отчетоха колко е опасно управлението чрез кризисни мерки, които се подновяват на всеки няколко месеца, и установиха нова комисия, която да изготви план за действие за дългосрочното управление на държавния дълг.

Вторият елемент от снощното решение е удължаването на финансирането на държавния апарат, за който ще има субсидии до 15 януари. Преди тази дата трябва да се стигне до решение за държавния бюджет.

Третото решение е, че няма да бъдат вдигани таксите за здравно осигуряване, въведено от Обама, без по-строги мерки за сигурност и проверки на осигурените граждани. Въпреки че това решение променя само малки детайла в мразения от републиканците Закон за достъпното здравеопазване, или "Обамакеър", то им позволи да излязат от преговорите без изцяло да изгубят престиж.

Лидерът на републиканците в долната камара и неин говорител Джон Бейнър обвинява администрацията на Обама, че тя само иска да вдига данъците на американския народ и настоява, че въпреки вчерашното споразумение, републиканците няма да продължават да отстъпват, ако президентът и демократите продължават да настояват да се вдигат данъците.

Междувременно една от стенографките в долната камара стана от местото си и предприе протест по време на кратка почивка в заседанието, отправен към пълната с представители зала, преди да бъде изведена на сила от трима охранители: "Най-голямата лъжа е, че това не е "Една нация под Бога", и никога не е била. Конституцията е написана от масони, които се противопоставят на Божията воля. Не е възможно да служите на двама господари едновременно!"