Режисьорът Франко Дзефирели, Оливия Хъси и Ленард Уайтинг
Режисьорът Франко Дзефирели, Оливия Хъси и Ленард Уайтинг / БТА
Изпълнителите на главните роли от филма на Франко Дзефирели "Ромео и Жулиета" от 1968 г. подадоха жалба срещу филмовото студио "Парамаунт" пред съда в Лос Анджелис заради участието си в гола сцена, съобщиха световните агенции.

Оливия Хъси и Ленард Уайтинг са били съответно на 15 и 16 години по време на снимките. И двамата печелят награда "Златен глобус" за актьорските си изпълнения. 

Макар вече да са над 70-годишни, двамата актьори са подали жалба в Санта Моника през миналата седмица. Според обвиненията им студиото, което е продуцирало филма, ги е експлоатирало сексуално, докато са били непълнолетни, разпространявайки сцена с голите им тела. 

Според жалбата на актьорите режисьорът Франко Дзефирели, починал през 2019 г., е настоявал голата сцена да бъде заснета, защото без нея "филмът ще се провали". Първоначално сцената е била замислена с участието на актьорите, облечени в бельо в светъл цвят. В деня на снимките двамата млади актьори са разбрали, че ще участват в гола сцена. Режисьорът Дзефирели ги е заплашил, че отказът им ще доведе до напускане на Холивуд и невъзможност да продължат да работят в киното, се казва още в жалбата. 

Освен това Франко Дзефирели е уверил Хъси и Уайтинг, че снимки на голите им тела впоследствие няма да бъдат разпространявани. Според тях студиото е знаело или би трябвало да знае, че снимките ще бъдат разпространени тайно.

Двамата актьори твърдят, че са страдали от тревожност и са били разстроени в продължение на пет десетилетия след излизането на филма. Оливия Хъси и Ленард Уайтинг претендират за обезщетение в размер на 500 милиона щатски долара.

Според адвоката им Соломон Грисън емоционалните щети са продължили през годините, особено след пускането на нова версия на филма. 
Засега студио "Парамаунт" не отговаря на обвиненията.

Списание "Варайъти" подчертава, че Оливия Хъси е защитила голата сцена в интервю през 2018 г. "Беше необходимо за филма", е казала Хъси по повод сцената. 

"Ромео и Жулиета" получава четири номинации за награда "Оскар" през 1969 г. - за най-добър филм, костюми, режисура и операторско майсторство. Печели награди за най-добър филм и костюми.
 
Розалия Благоева/БТА