Айк разруши петролни платформи
Айк разруши петролни платформи / netinfo

Ураганът Айк е разрушил някои от петролните платформи в Мексиканския залив и е повредил петролопроводи, съобщиха федералните власти на САЩ. Според регионалния директор на Управлението за минерални ресурси Ларс Хърбст с наблюдение от въздуха е установено, че са повредени най-малко 10 платформи за добив на петрол. Хърбст предупреди, че става дума за първоначални преценки, но че нанесените щети изглеждат по-големи от щетите, нанесени от урагана Густав преди две седмици.

В Мексиканския залив САЩ разполагат с 3800 платформи за добив на петрол. Преди 3 години ураганът Катрина унищожи 44 платформи, а не след дълго ураганът Рита унищожи още 64. Цените на горивата в САЩ продължават да растат. Цената на галон (3,78 литра) бензин поскъпна вчера с 6,2 процента и стигна 3,79 долара. За последните 48 часа цените на горивата са нараснали средно с 12 процента, а в някои щати и с повече.

В балнеоложкия курортен град Галвестън, в южната част на щата Тексас, са загинали трима души, съобщи кметът на града, с които общият брой на жертвите на урагана достигна 17. Министърът на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф заяви, че в засегнатите от стихията райони има "няколко загинали" и предупреди, че техният брой вероятно ще расте, тъй като може да има жертви сред хората, които отказаха да се евакуират от зоната на бедствието.

Спасителните екипи са оказали помощ на близо 2000 жители на щатите Тексас и Луизиана. Близо 100 хиляди души пренебрегнаха заповедите на властите за принудителна евакуация и останаха по домовете си. В спасителните операции участват хеликоптери, моторни лодки и автомобили с висока проходимост. Мобилизирани са хиляди служители на федералната агенция по извънредните ситуации и военни от Националната гвардия.