Ахмадинеджад: НАТО не може да донесе мир в Афганистан
Ахмадинеджад: НАТО не може да донесе мир в Афганистан / снимка: Reuters

НАТО не може да донесе мир в Афганистан, заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад малко след пристигането си в Кабул, предаде Франс прес. "Ние не смятаме, че присъствието на международни сили в Афганистан е решение, позволяващо да се установи мир в страната", посочи Ахмадинеджад на съвместна пресконференция с афганистанския си колега Хамид Карзай, съобщи Франс прес.

"Решението е в поемането на контрола на обстановката от законното правителство на Афганистан", добави иранският лидер. Той увери, че Иран не играе никаква роля по въпроса за сигурността в Афганистан. "Ние винаги сме били на страната на афганистанското правителство и народа що се отнася за обезпечаването на сигурността в Афганистан", изтъкна Ахмадинеджад, който многократно е призовавал за изтегляне на войските на САЩ и НАТО от Афганистан.

Ахмадинеджад пристигна сутринта в Кабул малко преди от там да отпътува американският министър на отбраната Робърт Гейтс, който направи тридневно посещение в Афганистан, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. По време на визитата си Гейтс обвини Техеран, че играе "двойна игра" в Афганистан, като от една страна подкрепя правителството, а от друга - талибаните.

Помолен да коментира на пресконференцията думите на Гейтс, иранският президент заяви, че не Техеран, а САЩ играят двойна игра в Афганистан, като се борят с тероризма, който самите те са създали.