Агент по сигурността на белгийска АЕЦ убит, пропускът му похитен
Агент по сигурността на белгийска АЕЦ убит, пропускът му похитен / БГНЕС

Агент на службата за сигурност при белгийската АЕЦ "Тианж" е убит в град Шарлероа, а пропускът му е похитен, съобщи ТАСС, цитирайки вестник "Дерниер йор", който от своя страна се позовава на източници в местната полиция.

Същият вестник по-рано писа, че тази атомна електроцентрала е била главна цел на атентатите на брюкселската терористична група.

Координатор на ЕС: Има опасност от терористични кибератаки срещу белгийските АЕЦ

"Сътрудникът на службата за сигурност на АЕЦ е бил убит още в четвъртък вечерта, докато се разхождал с кучето си. Това престъпление остана напълно незабелязано от медиите, обаче днес източници в местната полиция потвърдиха, че неговият пропуск, даващ достъп до електроцентралата, е бил похитен", съобщи вестникът.

Друг вестник, издаван в Шарлероа, съобщи днес, че в полицейската сводка убийството е записано като "опит за грабеж".

Белгия понижи нивото на терористична заплаха до трета степен

В деня на убийството на този човек - 24 март - телевизионният канал Ре Те Бе Еф (RTBF) съобщи, че властите са иззели пропуските на 11 служители на централата. Това е станало на няколко етапа в течение на последната седмица - тоест след ареста в Брюксел на главния заподозрян на парижките атентати - Салах Абдеслам - член на същата групировка, извършила взривовете на 22 март на летището и в метрото на Брюксел.

Още преди това "Дерниер йор" писа, че брюкселските терористи имали намерение да извършат диверсии на белгийските АЕЦ, но били принудени да сменят целите си и да извършат взривове на транспортни обекти, тъй като били притиснати от полицията след засилените хайки и арести на част от групата в Брюксел.

Вестникът напомня, че в хода на разследването е установено, че брюкселските камикадзета - братята Бакрауи, самовзривили се в метрото и на летището, дълго време са следели активно директора на белгийската програма за ядрени изследвания, инсталирали са скрита камера пред дома му, изучавайки и заснемайки подходите към дома му и основните маршрути на ядрения експерт.

Припомня се също така, че през 2014 г. във втората белгийска АЕЦ "Дул" в северна Белгия е била извършена диверсия, виновникът за която още не е установен. В процеса на разследването обаче било изяснено, че бивш техник на тази станция е сред воюващите в Сирия белгийски ислямисти.

Арести при спецоперация в Брюксел

На 5 август 2014 г. четвърти енергоблок на АЕЦ "Дул" бе спрян извънредно заради излизането от строя на парната турбина. Следствието установи, че инцидентът е резултат от "осъзнати преднамерени действия", т.е. от диверсия. Неизвестният и до днес престъпник излял от системата на парната турбина 65 хиляди литра масло в аварийния резервоар, което довело до прегряване на турбината и излизането й от строя.

Следователите веднага изключили небрежност, защото системата за изхвърляне на маслото (предвидена в случай на пожар) била активирана ръчно с изключване на защитата от случаен пуск. Освен това, както станало ясно по-късно, именно пултът за управление на тази система се намирал извън обсега на камерите за видеонаблюдение от системата за вътрешна сигурност на АЕЦ.

Още на 7 октомври 2014 г. в белгийските медии се появи информация, че сред воюващите в Сирия белгийски ислямисти е открит бивш техник, работил в една от белгийските АЕЦ. 26-годишният Илиас Бугхалаб до самото си заминаване за Сирия през ноември 2012 г. е работел в АЕЦ "Дул". Самият той, естествено, не е могъл да извърши диверсията, защото към онзи момент не е работел в централата и вече е бил в Сирия. Но този факт потвърдил наличието на възможна връзка между АЕЦ и ислямския екстремизъм в Белгия, припомня ТАСС.

Източник: БТА