Белгия понижи нивото на терористична заплаха до трета степен
Белгия понижи нивото на терористична заплаха до трета степен / БГНЕС

Нивото на риск от терористичен акт в Белгия бе понижено на трета степен, което означава, че заплахата остава сериозна, но не е непосредствена, съобщават от Външно министерство.

Транспортните комуникации в Брюксел и около белгийската столица постепенно се възстановяват, но остават затруднени. По последна информация летище „Завентем" ще остане затворено поне до неделя 27 март. От летищната управа са съобщили, че пътниците, които желаят да си вземат останалите там багаж и автомобили, ще могат да получат достъп. Някои авиокомпании пренасочват полетите си към летищата в Шарлероа, Лиеж и др.

Арести при спецоперация в Брюксел

По границите на Белгия се извършват проверки, което предизвиква задръствания, но границите не са затворени. Наземният градски транспорт в столицата е възстановен. Продължава възстановяването на движението на всички линии на метрото, като остават затворени някои станции. На входовете на станциите на метрото има военно присъствие. Извършват се случайни проверки и в самите станции на метрото. Основните железопътни гари (Централна, Миди, Северната гара) са отворени.

Белгия изпраща изтребители Ф-16 срещу Ислямска държава в Сирия

Заради извършваните проверки на входа на гарите се образуват опашки. Очаква се поетапното отваряне на затворените гари Шуман, Мерод, Конгре, Шапел и гарата на летището.

Министерство на външните работи съветва българските граждани, които планират пътуване до Брюксел и Белгия, да преценят неговата неотложност, както и да следят актуалното разписание на самолетните полети.