Германия потвърди смъртта на най-малко 93 души в следствие на тежките наводнения в страната, съобщи БТА. Очаква се техният брой да продължи да расте, след като властите нямат никаква информация за над 1000 души в окръг Арвайлер, западната германска провинция Райнланд-Пфалц.

"В момента изхождаме от предположението, че има около 1300 изчезнали. Само в района на окръжния град Бад Нойенар-Арвайлер от сутринта е имало около хиляда обаждания, спасителните операции продължават", се посочва в съобщение на пресслужбата на окръга.

Германия наводнения
БТА

Канцлерът Меркел: Тепърва ще разберем истинският мащаб на трагедията след големите наводнения

Множество селища бяха заляти от бурно придошли реки, които буквално пометоха домовете на хиляди германци.

Германия
БТА

На 11 души нарасна броят на жертвите на наводненията в южната част на Белгия, които се оказаха най-тежките за последните 20 години, съобщава ТАСС, цитиран от БТА.

"Властите потвърдиха гибелта на 11 души, а за безследно изчезнали се смятат трима спасители, чиято лодка се е преобърнала в кален поток", посочва телевизионният канал.

Германия наводнения
БТА

Наводненията във Валония в южната част на Белгия започнаха в сряда през нощта срещу четвъртък в резултат на проливни дъждове, които продължиха и през целия четвъртък. Спасителите използват моторни лодки и хеликоптери за евакуация на блокирани от водата хора.

Воден ад в Германия: Броят на жертвите расте постоянно, градове и села са залети

Хиляди хора в Нидерландия бяха призовани да напуснат домовете си, за да се спасят от наводнения заради прииждащите реки, предаде Ройтерс.

Няколко градове и села по течението на река Маас в провинция Лимбург посъветваха хората снощи да потърсят убежище поне до днес следобед заради голямата опасност домовете им да бъдат наводнени в близките часове.
БТА