70 души загинаха при атентат по време на волейболен мач в Пакистан
70 души загинаха при атентат по време на волейболен мач в Пакистан / снимка: Reuters

Атентатор самоубиец се взриви по време на волейболен мач в гъстонаселен квартал на селището Лаки Марват в северозападната част на Пакистан, съобщиха световните агенции. Броят на убитите достигна 70 души, предаде Ройтерс, позовавайки се на местна телевизия. Телевизия "Експрес 24/7" съобщава за 70 убити и 65 ранени, както и за над 20 разрушени къщи в околността на игрището.

Полицейски служител заявил за агенцията, че неизвестен мъж навлязъл с кола, натъпкана с експлозиви, на игрището по време на мач и се взривил. Експлозията разрушила разположените около игрището къщи. В момента на атентата на игрището е имало около 200 зрители.

Селището се намира близо до районите, в които продължава започналата през октомври операция на пакистанската армия срещу талибаните в провинция Вазиристан.

Полицейски източник предположил, че атентатът вероятно е бил извършен за отмъщение, след като в селището била създадена местна милиция, която да се противопостави на действията на талибаните.

Полицията предполага, че атентатът е отговор срещу опитите на местните жители да държат екстремистите настрана от своя район, предаде Асошиейтед прес. "Този район беше свърталище на бунтовници. Местните създадоха въоръжени отреди и ги прогониха", обясни пред журналисти шеф на местната полиция, цитиран от БТА.

При въздушен удар, нанесен най-вероятно от американски самолет, беше поразена кола, превозваща трима предполагаеми екстремисти. тримата са загинали. Това е вторият подобен удар в Пакистан за по-малко от един ден, отбелязва АП.