6 убити терористи и 13 спасени заложници след драмата в Бангладеш
6 убити терористи и 13 спасени заложници след драмата в Бангладеш / БГНЕС

Силите за сигурност на Бангладеш си върнаха контрола върху ресторанта в дипломатическия квартал на столицата Дака, атакуван снощи от терористи, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорителя на бангладешката армия Рашидул Хасан.

В ресторанта "Холи артизан бейкъри" между 8 и 10 нападатели държаха в плен около 10 часа десетки хора, сред които и чужденци, допълва Асошиейтед прес.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката срещу дипломати в Бангладеш

Предполага се, че сред чужденците има граждани на граждани на Италия, Аржентина, Япония, Шри Ланка и Индия, допълва ТАСС. Заведението е било посещавано от дипломати и чужденци в Дака, посочва агенцията.

Операцията по освобождаване на ресторанта започна в 8 ч. местно време. При нея бяха ликвидирани 6 нападатели. Тринадесет заложници бяха освободени, съобщи висшият представител на силите за борба с тероризма на Бангладеш Тухин Мухамад Масуд, цитиран от Франс прес. Сред освободените има 10 местни и трима чужденци, каза Масуд. От тях двама са граждани на Шри Ланка, а един на Япония, предаде АП. Той каза, че има арестувани нападатели и че има жертви сред заложниците, но не уточни подробности, допълва агенцията.

Престрелка между полиция и въоръжени в столицата на Бангладеш

В началото на операцията по освобождаване на заложниците в ресторанта отекнаха две мощни експлозии, предаде АП. Последва ожесточена стрелба. Съобщава се за двама убити полицаи, допълва ДПА.

Групировката Ислямска държава пое отговорност за атаката, съобщи агенцията Амак, свързана с терористичната организация, предаде Франс прес. В съобщението на ислямистите се казва, че 24 души са били убити в нападението, а 40 са били ранени, в това число и чужденци, допълва АП. Независим източник засега не потвърждава тези данни.

Появиха се информации обаче, че американски представители подозират, че зад тази атака стои Ал Каида на Индийския субконтинент, клон на Ал Каида, действащ в Индия, Пакистан и Бангладеш, обявен от САЩ за терористична организация ден по-рано, допълва ДПА.

По-късно днес ще има пресконференция на властите относно заложническата криза и операцията по освобождаването на заложниците.

Източник: БТА