500 души са починали заради жегите за седмица в Унгария
500 души са починали заради жегите за седмица в Унгария / netinfo

Горещините в Унгария са виновни за смъртта на близо 500 души през изминалата седмица. Това съобщиха медицински служби в комюнике, цитирано от Франс прес.

От 15 до 22 юли средната температура надхвърли 30 градуса в Унгария и през този период смъртността в централните райони на страната се увеличи с 30 процента, се посочва в комюникето. Рекордна температура бе регистрирана в петък, когато живакът достигна близо 42 градуса.

Големите жеги станаха повод унгарец да започне да събира подписи за референдум, на който гражданите да отговорят на въпроса дали желаят да бъде въведена със закон сиеста (следобедна почивка), съобщават Ройтерс и АФП. Авторът на идеята, чиято самоличност не се съобщава, трябва да събере 200 хиляди подписа и ако успее, референдумът може да бъде свикан през пролетта на 2008 година.

Унгарците със сигурност ще продължат да плащат разхладителните си напитки, отбелязва Ройтерс, след като избирателната комисия отхвърли предложение за референдум по въпроса дали бирата да стане безплатна.