/ Thinkstockphotos
Пет дни след като Гърция се съгласи за името Северна Македония, тя получи от Европа икономическия подарък по сделката, който гръцки депутати предричаха. Страната ще получи 15 млрд. евро от международните кредитори и отсрочка с 10 години на срока за погасяване на заемите си, а на 20 август ще излезе от продължилата осем години спасителна програма, решиха финансовите министри от еврозоната.

Гърция се е съгласила на името Северна Македония в замяна на икономически награди, обещани ѝ от Европа, заяви гръцкият депутат Димитрис Каменос от „Независими гърци”, след като премиерите на Гърция и Република Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев си стиснаха ръцете и се договориха за името на бившата югославска република след повече от 27-годишен спор.

Европейски представители приветстваха споразумението за Гърция

Каменос дори напусна партията си, след като се разграничи от нея и подкрепи вота на недоверие към Ципрас, до който се стигна именно заради договореното споразумение с Република Македония.

Дни по-късно икономическата награда, за която Каменос говори вече е факт. Финансовите министри на страните от еврозоната договориха последните елементи за излизане на Гърция от продължилата осем години спасителна програма. По силата на споразумението европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 млрд. евро и ще удължат с 10 години погасителния срок за някои заеми.

„Имаме сделка за Гърция", заяви тази нощ европейски източник след продължила повече от шест часа среща в Люксембург между министрите на финансите от еврозоната. Малко по-късно новината беше официално потвърдена.

Историческо споразумение за край на спасителната програма за Гърция

Мариу Сентену, председател на Еврогрупата: „След осем дълги години Гърция най-сетне не се нуждае от финансова подкрепа. Гърция се присъединява към Ирландия, Испания, Кипър и моята родна страна Португалия, към страните от еврозоната, които си стъпиха на краката. Днес институциите потвърждават, че Гърция е изпълнила всички условия“.

Гърция ЕС
Thinkstock/Getty Images

Еврокомисарят по финансовите и икономически въпроси Пиер Московиси определи момента като исторически: „Това е исторически момент първо за Гърция, защото осемте ѝ години реформи и жертви приключиха. Това е исторически момент и за еврозоната. Най-накрая екзестенциалната криза за нашата единна валута, в която е застрашена нейната цялост, беше преодоляна”.

Подписаха историческия договор за името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

Гърция също е доволна от изхода. Евклидис Цакалотос, министър на финансите на Гърция: „Гръцкото правителство е щастливо от тази сделка. Вече ще имаме достъп до пазарите и ще излезем от кризата, продължавайки някои реформи. Но в същото време гръцкото правителство няма никога да забрави какво преживя народът ни през тези осем години“.

След излизането от спасителната програма Атина ще е обект на стриктно наблюдение. За осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и Международния валутен фонд, в рамките на три спасителни програми. В замяна гърците бяха задължени да проведат стотици реформи, които често бяха болезнени, за да оздравят публичните си финанси.