4 кораба потънаха край руското пристанище Кавказ, други пет са пред катастрофа
4 кораба потънаха край руското пристанище Кавказ, други пет са пред катастрофа / netinfo
Обстановката в руското пристанище "Кавказ" е бедствена, след като днес сутринта потънаха танкерът "Волгонефт-123" с близо 5 хиляди тона мазут и превозващият 2 500 тона сяра "Волногорск". "Волгонефт-123" се разцепи на две и кърмата с 13-членния екипаж на танкера бе отнесена в морето.

Спасителите поддържат връзка, но досега моряците не могат да се прехвърлят на изпратените кораби. Деветчленният екипаж на товарния кораб се спаси с надуваем сал, който бе изтеглен на брега.

По обед потъна и друг кораб от същия клас, натоварен със сяра - "Нахичеван". Моряците бяха евакуирани. Пред потъване е още един кораб, пренасящ сяра - "Ковел". Два от трюмовете са пълни с вода, екипажът се опитва да го задържи на повърхността и се готви за евакуация.

На плитчини заседнаха две баржи под грузински и турски флаг, екипажите са спасени. Бурята откъсна от котвата баржата "Деметра", превозваща с 3 хиляди тона мазут и тя се носи към остров Тузла. Край Новоросийск на плитчини бедства още един руски кораб. В акваторията на украинското пристанище Севастопол потъна руски кораб, превозващ метали. Спасени са 14 души от екипажа, 2 са загинали, един е в неизвестност.

Създаден е руско-украински щаб за спасяване на бедстващите моряци и за овладяване на очертаващата се в Керченския пролив и Черно море голяма екологична катастрофа. Петролът, изтекъл от танкера и от резервоарите на другите потънали съдове, ще влияе години на природата в голям крайбрежен и морски район, твърдят експерти.

Около 50 плавателни съда, намиращи се в Керченския проток между Азовско и Черно море, се извеждат от района във връзка с влошените метеорологични условия.