366 жертви на земетресението в Турция
366 жертви на земетресението в Турция / снимка: Reuters

Турските спасители и днес продължават да издирват оцелели под развалините на сградите след земетресението в източната провинция Ван. Бебе на 15-тина дни беше извадено от развалините близо 48 часа след земетресението, съобщиха местните телевизии. Майката на момиченцето също е жива под развалините на сградата в Ерчис, най-пострадалия от труса град, и спасителите полагат усилия да я извадят въпреки дъжда, съобщават телевизиите НТВ и Си Ен Ен Тюрк.

Спасителите от жандармерията работели от няколко часа по изваждането на малката Азра, която веднага била откарана в болница, майката Семиха била открита под развалините на апартамента им, съобщават телевизиите.

Международната федерация на Червения кръст съобщи, че стотици, дори хиляди хора, продължават да са затрупани от бетон два дни след силното земетресение. "Положението в Източна Турция продължава да е много тежко", заяви пред медиите говорителката на Червения кръст Джесика Салабанк. "Все още се прави списък на изчезналите хора", допълни тя. Броят на жертвите тази сутрин нарасна на 366 души, а 1300 са ранените. Според спасителите загиналите са щели да са много повече, ако земетресението не се беше случило в неделя, в момент, когато много хора били излезли на обяд.

Близо 2256 сгради, повечето от които жилищни блокове, са се срутили, съобщи Червеният кръст, цитирайки данни на турския Червен полумесец. "Заради минусовите температури през нощта раздаването на одеяла и храна е основен приоритет", допълни турският Червен полумесец. За момента са били раздадени 6377 палатки в ударената от земетресението област.