30 терористични звена готвят атентати на Острова
30 терористични звена готвят атентати на Острова / снимка: BGNES
Около 30 терористични звена готвят атентати във Великобритания, а 4000 души са под полицейско наблюдение. Това заяви британският държавен секретар по въпросите на сигурността Алън Уест, цитиран от Франс прес.

Службите за сигурност и полицията в момента наблюдават над 200 групировки или мрежи, които в различна степен застрашават сигурността на страната, заяви Уест за радио Би Би Си. Той добави, че около 30 от тях са следени по-отблизо, защото са в напреднал стадий на подготовка и могат да преминат към действия всеки момент.

Алън Уест, който е бивш шеф на британското военно разузнаване, подкрепя идеята да се удължи задържането под стража на заподозрени терористи, чийто максимален срок сега е 28 дни. Темата бе подвигнта отново след опитите за атентати в Лондон и Глазгоу в края на юни.

След атентатите в Лондон от юли 2005 година, които взеха 56 жертви, Тони Блеър беше предложил този срок да стане 90 дни. Парламентът отказа и избра компромисен вариант с 28 дни, припомня АФП.

Същевременно стана ясно, че полицейско сдружение подкрепя идеята за удължаване на задържането под стража. Като аргумент се изтъква фактът, че разследванията за тероризъм са със световен обхват и е необходимо да се действа бързо, за да се предотвратят евентуални атентати.