19 американци уреждали фиктивни бракове с българи
19 американци уреждали фиктивни бракове с българи / netinfo

19 души са се признали за виновни в САЩ по обвинения, че са уреждали или са сключвали фиктивни бракове с българи с цел да помогнат на чужденците да заобиколят американските имиграционни закони. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на федерални прокурори.

От юли насам 13 американци и шестима българи са се признали за виновни по обвинения за сключване на фиктивен брак или за заговор за сключване на фиктивен брак, заяви помощник прокурорът Кевин Макдоналд.

Организатори на схемата са Красимер Симеонов (изписването е на агенцията - бел.ред.) и съпругата му Мариана, които живеели в Атланта. Те взимали между 6000 и 10 000 долара от други българи, за да им уредят брак с американски гражданин, твърди прокуратурата. Всички бракове били сключвани в Южна Каролина или в Джорджия, се посочва в обвинителния акт, който е внесен през май.

Според прокурор Реджи Лойд направилите самопризнания са заявили, че са сключили фиктивни бракове, за да заблудят имиграционните власти, както и че никога не са живели като съпруг и съпруга с партньора си след уредения брак. Българите, обвинени по случая, живеели на различни места в Съединените щати - Илинойс, Масачузетс, Мейн, Кънектикът и Джорджия.

Според Ей Би Си българите, които са се признали за виновни, са 24-годишната Нели Георгиева, 48-годишният Ивелин Георгиев, 45-годишната Милена Върбанов, 28-годишният Владимир Върбанов, 28-годишната Емилия Гавазова и 27-годишният Благой Байчев.

Още двама българи, издирвани във връзка със случая, не са били открити и се смятат за бегълци от закона, съобщиха от офиса на Лойд. Максималното наказание за сключването на фиктивен брак или за заговор за фиктивен брак е глоба от 250 хиляди долара и до пет години затвор.