188 000 мигранти са достигнали ЕС по море тази година
188 000 мигранти са достигнали ЕС по море тази година / БГНЕС

Над 2000 мигранти са загинали в Средиземно море тази година на път за ЕС, съобщи Международната организация по миграцията, предадоха Франс прес и ТАСС. Според организацията от януари тази година около 188 хиляди мигранти са достигнали ЕС по море. Очаква се броят от 200 хиляди да бъде достигнат много бързо.

1930 мигранти са загинали при опит да достигнат Италия и близо 60 са загинали при опит да се доберат до Гърция. Към техния брой се добавят и 19 души, загубили живота си тази седмица в Сицилийския пролив. В един от случаите 14 души загинали от изтощение и жажда, след като питейната вода била използвана за охлаждане на мотора на лодката им.

97 000 мигранти са достигнали Гърция, а 90 500 са пристигнали в Италия. Организацията по миграцията призова ЕС да уреди кризата с мигрантите в Кале "по хуманен начин" и отбеляза, че в момента в околностите на града лагеруват между 3 и 5 хиляди души. От 1 юни насам загинаха 10 мигранти, опитващи се да пресекат Ламанша.

Нов масов опит на бежанци да преминат през тунела под Ламанша

"Тъй като повечето намиращи се в Кале мигранти са достигнали на територията на ЕС през Италия и Гърция, Международната организация по миграцията гледа на тази ситуация като проблем на ЕС, изискващ отговор, основан на споделена отговорност", се казва в съобщението.

Германските власти са натрупали 250 000 молби за убежище, които предстои да бъдат разгледани, докато към страната се насочва безпрецедентен поток от мигранти, съобщи Федералната служба за миграцията и бежанците, цитирана от ДПА. Очаква се молбите да достигнат 500 000 през 2015 година.

"Това наистина е огромно число", заяви председателят на службата Манфред Шмид при посещение в дом за търсещи убежище в Южна Германия. Той добави, че макар около 100 000 от исканията за убежище са от страни като Сирия, при които резултатът е лесно предвидим, процедурата пак може да отнеме 3 месеца.

Очаква се държавните разходи за мигрантите да нараснат повече от два пъти тази година, достигайки 5 милиарда евро, в сравнение с 2,2 милиарда евро за 2014 година. Германските власти приютяват мигрантите, пристигащи от страни като Сирия, Афганистан, Ирак, Косово и Сърбия в палаткови градове.

Насилието и нападението срещу имигранти и местата, в които те се приютяват, стана почти ежеседмично. През първата половина на 2015 г. са регистрирани 202 инцидента.

Източник: БТА