16 българи отвлечени от пирати край Сомалия
16 българи отвлечени от пирати край Сомалия / снимка: БГНЕС

Един тайвански и един британски кораб, на който има и български моряци, са отвлечени от сомалийски пирати в Индийския океан, край бреговете на Сомалия, предаде АФП, позовавайки се на анонимен представител на регионална програма за борба с пиратството.

 

16 български моряци се намират на борда на отвлечения търговски кораб. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Морска администрация“. Британският 32 000-тонен товарен кораб "Маласпина касъл", който плава под Панамски флаг, е бил нападнат сутринта в Аденския залив. Плавателният съд е с екипаж от 24 души, сред които руснаци, българи, украинци и филипинци. Смята се, че до момента всички членове на екипажа са в добро състояние.

 

Яхта, плаваща под френски флаг, е пленена ден по-рано от сомалийски пирати в Индийския океан, съобщи АФП, цитирайки базираната в Кения неправителствена организация за морско наблюдение "Екотера интернешънъл". Нападението на яхтата с четиричленен екипаж е извършено на около 640 км от Рас Хафун в Североизточна Сомалия. Няма потвърждение на информацията от страна на френските военноморски сили, изпълняващи задачи за морско наблюдение в Индийски океан.

 

Освен френската яхта, пирати отвлякоха през уикенда йеменски влекач и 20 000-тонния германски контейнеровоз "Ханза Ставангер", въпреки присъствието на военни кораби, изпратени в района за борба с пиратите.

 

На 5 ноември 2008 година в Сомалия беше отвелчена българката Данка Панчова, която работи в хуманитарната организация „Действие срещу глада”. Тя все още е в плен на сомалийците.

 

Междувременно тази вечер стана известно, че президентът Георги Първанов е разговарял по темата с американския президент Барак Обама, а след това и с испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро. Това се е случило в Истанбул, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

И Обама и Сапатеро са изразили пълна готовност за оказване на съдействие по случая, като са дали разпореждания за извършване на съответните проверки. В рамките на операциите на ЕС и НАТО за противодействие на пиратството в сомалийски води са предприети мерки за издирване и освобождаване на кораба.

 

*Информацията е актуализирана към 22.30 часа