/ iStock/Getty Images

Арабските граждани, които масово купуват недвижими имоти в Босна и Херцеговина, досега са придобили повече от 15 милиона квадратни метра земя и стотици имоти в Сараево, съобщи днес Центърът за разследваща журналистика (CIJ).

Недвижимите имоти в окръг Сараево, които фактически са собственост само на граждани на Близкия Изток и Северна Африка, са с размер на 2 150 футболни игрища, представляващи 15,3 милиона квадратни метра земя, докато по-малка част от земята обхваща 524 жилища, отчете CIJ.

Със 100% са се увеличили цените на имотите в София последните 15 години

През последните седем години всички имоти са регистрирани на името на 160 компании, собственост на граждани на Саудитска Арабия, Кувейт, Обединени арабски емирства, Катар, Йордания, Сирия, Египет, Либия и други страни. Те са създали компании в Босна и Херцеговина за покупка на недвижими имоти чрез тях. Това се случва обаче чрез заобикаляне на законови решения, които не позволяват на чуждестранни граждани да притежават недвижими имоти в Босна и Херцеговина, освен ако няма реципрочно споразумение между Босна и Херцеговина и страните на произход.

Центърът припомня, че "апетитът" за недвижими имоти в Босна и Херцеговина започна през 2012 г., което предполага, че това е отговор от арабски купувачи "на призивите на някои политици в Босна и Херцеговина".

Дракалиев: Роми купуват ток от съседи, санират незаконни къщи

Към началото на 2019 г. в Босна и Херцеговина са регистрирани над 1 600 компании, собственост на арабски граждани. Повечето от тях са в окръг Сараево и имат предимно по един служител, а 70% от тях имат необходим минимален капитал от 2 000 конвертируеми марки или около 1 020 евро.

БГНЕС