Анна Политковская
Анна Политковская / Guliver/Getty Images
Все още не се знае кой е поръчителят на покушението
Навършват 15 години от убийството на руската журналистка Анна Политковская, предадоха световните агенции.

Поръчителят или поръчителите на престъплението обаче все още не са идентифицирани, а днес изтича срокът на давността по делото за убийството на журналистката.

Политковская бе критик на Кремъл, особено по отношение на конфликта в Чечения. Критикуваше и чеченския президент Рамзан Кадиров.

Дългият списък с отровените критици на Кремъл


Журналистката на в. "Новая газета" беше застреляна в асансьора на кооперацията си на 7 октомври 2006 г. Убийството ѝ съвпадна с рождения ден на руския президент Владимир Путин. Престъплението потресе и възмути Русия и света. Осъдени са само извършителите на убийството.
 


"Поръчителите официално се спасиха от наказателната отговорност", пише в. "Новая газета" и допълва, че ще се опита да поднови разследването на убийството, докато не бъде установен поръчителят или поръчителите.

Изданието организира възпоменателна церемония в централата си.

Химическа атака срещу руски опозиционен вестник насред Москва


Петнадесетгодишнината се отбелязва в контекст на засилен натиск над независимите медии, опозицията и неправителствените организации, критикуващи Кремъл след ареста в началото на годината на опозиционера Алексей Навални, основен критик на руския лидер.

През 2014 г. петима души бяха признати за виновни за организиране, изпълнение или участието в убийството на Политковска. Те получиха тежки присъди. Чеченецът Лом-Али Гайтукаев, логистичен организатор на престъплението, почина през 2017 г. в затвора.

Осъдиха Русия за смъртта на Александър Литвиненко

През 2018 г. Европейският съд за правата на човека осъди Русия, че не е използвала подходящи методи по време на разследването, така че да установи кой е поръчал убийството.

В. "Новая газета" бе създаден през 1993 г. и редовно е обект на сплашвания, нападения и убийства. Изданието, подобно на Политковска, редовно беше критикувано от Кадиров, припомня Франс прес и отбелязва, че много от противниците на чеченския лидер бяха убити.
 


През 2018 г. в редакцията на "Новая газета" беше изпратена отрязана глава на коза и погребален венец. Вестникът, който излиза три пъти седмично, е съсобственост на бизнесмена Александър Лебедев и бившия съветски президент Михаил Горбачов.
 
БТА