Експерти на Гражданска отбрана, полицията и ФСБ разследват химическата атака срещу "Новая Газета"
Експерти на Гражданска отбрана, полицията и ФСБ разследват химическата атака срещу "Новая Газета" / iStock/Getty Images
Редакцията на руския в. "Новая газета" беше атакувана с неизвестно химическо вещество в Москва, съобщи „Der Spiegel”. Служителите, страдащи от алергии, са изведени на сигурно място, каза главният редактор Дмитрий Муратов.
 

"Новая газета" е мразена заради разследванията си за властта. В новия брой изданието бе публикувало нови разкрития за руската военна групировка за наемници "Вагнер" и в същия ден в редакцията се усети миризмата на газ.

Опозиционната медия написа на началната си страница за „постоянна, остра химическа миризма“ в помещенията си в столицата Москва. Представители на Гражданска защита, Министерството на вътрешните работи и вътрешната тайна служба ФСБ бяха на място за разследване. Не беше ясно за какво вещество става дума.
 

"Новая газета" е известен със своята критична позиция към Кремъл. Сега, според вестника, е извършена "химическа атака" срещу сградата на редакцията. Миризмата напомни на служителите на вестника за друга газова атака от непознати срещу къщата и колата на журналистката Юлия Латинина през 2017 г. Тя впоследствие емигрира в чужбина.

"Новая газета" е една от най-важните независими медии в Русия. Журналистите от „Новая газета“ са били многократно жертви на нападения в миналото. Случаят с репортерката Анна Политковская, която беше застреляна в дома си в Москва, предизвика особено вълнение през 2006 г. След продължителни разследвания през 2014 г. бяха осъдени няколко мъже от Чечня. Семейството и бившите колеги на Политковская подозират политически мотив и настояват за търсене на поръчителите.

Миналата година авторитарният шеф на Чеченската република Рамзан Кадиров заплаши вестника открито заради критичните му репортажи за кризата с коронавируса там. 

Новата атака срещу вестник "Новая газета" стана в деня, в който три неправителствени организации в Москва подадоха наказателни обвинения срещу руската наемническа група "Вагнер". Наказателната жалба се отнася до убийството на затворник в Сирия през 2017 г., за което наемници от организацията "Вагнер" бяха държани отговорни. Наказателното оплакване се базира на разкрития на "Новая газета", обясни Муратов.
  В понеделник "Новая газета" публикува доклад за нападенията и извънсъдебните разправи в Чечня. Заплашването, нападенията и убийствата се повтарят от основаването на вестника през 1993 г. През 2018 г. до вестника е изпратено зловещо послание – отрязана глава на коза. "Новая газета" е съсобственост на редакцията, на бизнесмена Александър Лебедев и на бившия съветски лидер Михаил Горбачов

Превод и редакция: DarikNews