/ Guliver/Getty Images
Европейският съд по правата на човека се произнесе по жалбата на близки на застреляната руска журналистка Анна Политковская и осъди Русия да им изплати 20 000 евро компенсации за това, че "не е успяла да осъществи подходящите мерки при разследването, за да установи поръчителите на убийството" през 2006 г., предаде Франс прес.

Жалбоподатели по делото са Раиса Мазепа, Елена Кудимова, Вера Политковска и Иля Политковски - майката, сестрата и децата на Анна Политковская.

Десетки руски журналисти са били убити или брутално пребити през последните години

Според съда руската държава не е изпълнила задълженията си, свързани с ефективността и продължителността на разследването, по силата на Европейската конвенция за правата на човека от 1950 г., С 5 гласа "за" и 2 "против", на руския и словашкия съдия, съдът постанови, че е имало нарушение на член 2 от Конвенцията "За правото на живот".

Съдът в Страсбург признава, че разследването е довело до видими резултати, тъй като петима мъже са били пряко обвинени за убийството, но допълва, че при убийство от този род не може да се приеме, че разследването е било адекватно, щом не са били положени усилия да се установи поръчителят. Според съда, макар че руските власти са обвинили и осъдили група хора, непосредствено свързани с поръчковото убийство, те не са предприели нужните следствени действия, за да разкрият поръчителя или поръчителите. Те са насочили разследването си към руски бизнесмен, живеещ в Лондон, вече починал, но не са уточнили средствата, използвани, за да се върви по тази следа.

Анна Политковская
Gulliver/Getty Images

Доживотен затвор за убийците на журналистката Анна Политковская

Съдът смята, че е трябвало да бъдат проучени и други хипотези, включително изложените от жалбоподателите, които твърдят, че агенти на Федералната служба за сигурност или администрацията на Чеченската република са замесени, като напомня, че разследващата журналистка е проучвала твърдения за нарушения на човешките права в Чечения и многократно е критикувала политиката на президента Владимир Путин.

Днешното решение не е окончателно и може да бъде обжалвано до три месеца.
БТА