затвор
затвор / Thinkstock/Getty Images
Чеченецът, който бе осъден на доживотен затвор като организатор на убийството на руската журналистка Анна Политковская през 2006 г., е починал в болница, съобщиха руски медии, като се позоваха на регионалната затворническа администрация в региона Вологда.

"Осъденият Лом-Али Гайтукаев умря в областната болница номер 10 за осъдени; той отдавна страдаше от хронично заболяване", се казва в прессъобщението. Роднини на покойника възнамеряват да го погребат в родината му Чечения, каза пред ТАСС негов адвокат.

Доживотен затвор за убийците на журналистката Анна Политковская

Анна Политковская - яростен критик на президента Владимир Путин и на действията на руската армия в Чечения - бе застреляна в асансьора на сграда в Москва, където живеела, припомня Асошиейтед прес.

Гайтукаев и още четирима чеченци бяха признати за виновни като съучастници в убийството. На процеса прокуратурата обяви, че Гайтукаев е организирал логистиката за покушението, извършено по поръчка на неустановени лица.

Осъдиха бивш полицай на 11 години затвор за съучастие в убийството на Политковская

ТАСС допълни, че освен Гайтукаев още един от групата е получил доживотна присъда в края на съдебния процес през юни 2014 г. Останалите трима са били осъдени на по 20, 14 и 12 години затвор.

Като мотив за престъплението съдът е посочил недоволството на неустановен поръчител от "изобличаващи публикации на Политковская за нарушения на човешки права, кражби на държавна собственост и превишаване на служебни пълномощия".
БТА