Осъдиха бивш полицай на 11 години затвор за съучастие в убийството на Политковская
Осъдиха бивш полицай на 11 години затвор за съучастие в убийството на Политковская / снимка: БГНЕС

Бивш руски полицай бе осъден от московски съд на 11 години трудов лагер за организиране на убийството през 2006 г. на опозиционната журналистка Анна Политковская, предадоха Франс прес и ДПА.

Бившият подполковник от руската милиция Дмитрий Павлюченков, който призна вината си пред Московския градски съд, бе осъден на 11 години трудов лагер при строг режим. Той трябва да изплати обезщетения за морални вреди в размер на 3 милиона рубли (75 000 евро) на децата на Политковская.

Павлюченков призна пред съда, че проследил журналистката, купил пистолет и го дал на убиеца. След като направи самопризнания и сътрудничеше на съда, бившият милиционер получи намалена присъда, а не поисканите първоначално 20 години затвор.И семейството на жертвата, и адвокатите на защитата ще обжалват.

Още преди началото на процеса главният редактор на опозиционния вестник "Независимая газета" Дмитрий Муратов заяви, че има политическо табу над разгадаването на убийството. "Пречките пред установяването на човека, поръчал престъплението, са толкова много, че го превръщат в един от най-недосегаемите хора в Русия", каза Муратов.

Чеченският бизнесмен Лом-Али Гайтукаев е обвинен, че вербувал милиционера Павлюченков, след като получил заповед да убие журналистката от неизвестно лице. Гайтукаев е в затвора. Трима братя чеченци - Рустам, Ибрагим и Джабраил Махмудови са обвинени, че са извършили убийството. Рустам е в затвора, а двамата му братя бяха освободени след процес през 2009 г., предава БТА

През 2010 г. руският Върховен съд върна случая на прокуратурата и следствието беше подновено срещу същите заподозрени.

Анна Политковская, тогава 48-годишна, бе застреляна на 7 октомври 2006 г. до входа на жилището си в Москва. Тя бе сред малцината журналисти, заклеймили изстъпленията през и след войната в Чечения, напомня АФП.