Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че Русия носи отговорност за убийството на бившия шпионин Александър Литвиненко, отровен с полоний-210 през 2006 г. във Великобритания, предаде Франс прес.

Според съда "е твърде вероятно" отровителите, установени от британско разследване, "да са действали като агенти на руската държава". Той изтъква освен това, че Москва не е представила "задоволително и убедително" алтернативно обяснение, нито е опровергала заключенията на британското разследване.

Дългият списък с отровените критици на Кремъл

Европейските магистрати посочиха, че руските власти "не са провели ефективно вътрешно разследване", което би позволило да бъдат установени и изправени на съд "отговорните за убийството". Те обявиха Русия за виновна в нарушение на чл. 2 от Европейската конвенция за правата човека, гарантиращ правото на живот, и на чл. 38, който задължава държавите да представят на ЕСПЧ всички улики, необходими за разследване на даден случай.

Русия е осъдена да плати 100 000 евро обезщетение за морални вреди на вдовицата на Александър Литвиненко - особено голяма сума за този съд, отбелязва АФП. От своя страна руският съдия в ЕСПЧ изрази несъгласие с решението за нарушението на правото на живот.

Бивш агент на КГБ, после на Федералната служба за сигурност, Литвиненко бе уволнен от руските служби, след като огласи проучване за възможността да бъде убит богат бизнесмен, припомня ЕСПЧ. През 2001 г. той получи убежище във Великобритания. Тогава разкритикува предполагаемата корупция и връзки на руските разузнавания с организираната престъпност.

Литвиненко почина на 23 ноември 2006 г. вследствие на отравяне с полоний-210 - изключително токсично радиоактивно вещество. Агонизирайки, той обвиняваше за убийството руския президент Владимир Путин.

Убийството на Литвиненко е сравнимо с това на Георги Марков

В доклад от разследване през 2016 г. британските власти посочиха като извършители на убийството му Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой. Москва не се съгласи да ги екстрадира.
БТА