10 години по-късно: Трусът край Суматра и последвалото го опустошително цунами в цифри
10 години по-късно: Трусът край Суматра и последвалото го опустошително цунами в цифри / снимки: Guliver/Getty Images

Преди десет години най-голямото земетресение край индонезийския остров Суматра с магнитуд от 9,3 предизвика огромно цунами, което връхлетя бреговете на 14 страни в Индийския океан. По повод трагичната годишнина Би Би Си предлага справка на тази катастрофа в цифри.

Трусът и цунамито отнеха живота на 228 000 души.

Земетресението беше регистрирано в 7,58 ч. индонезийско време /00,58 ч. по Гринуич/. В резултат на него милиарди тонове морска вода се разместиха и после се понесоха към бреговете с ужасяваща скорост. Вълните пометоха всичко по пътя си, нахлувайки на стотици метри навътре в сушата, изкорениха растителност по планинските склонове, запокитиха лодки по дърветата и преобърнаха товарни кораби. Крайбрежните ивици на Индонезия, Тайланд, Шри Ланка и други страни бяха опустошени.

Щетите възлязоха на 10 милиарда долара. Днес повечето от засегнатите райони са възстановени.

Трусът стана причина за образуването на най-дългия разлом, документиран от сеизмолозите досега. Той се простира на разстояние от около 1500 километра, тоест по-дълъг е от американския щат Калифорния.

10 години покъсно Трусът край Суматра и последвалото го опустошително цунами в цифри
netinfo

Разломът започна под мястото на епицентъра на земетресението и се насочи на север, като пропукването беше със скорост от 2 километра в секунда и продължи 10 минути, според Центъра за геологични изследвания към Калифорнийския технологичен институт.

Дължината на разлома означаваше, че цунамито достигна по-широка зона. Дори в района на Мексико, Чили и Арктика беше усетен ефектът от него. Вълните се придвижиха със скорост от 800 километра в час. Учени установиха, че на места вълните са били с височина от 20 до 35 метра.

Въпреки че между земетресението и цунамито минаха няколко часа, повечето от жертвите бяха хванати неподготвени. По онова време нямаше адекватна система за ранно предупреждение, тревога не беше подадена за хората да се спасят на безопасно място.

10 години покъсно Трусът край Суматра и последвалото го опустошително цунами в цифри
netinfo

След тази трагедия беше създаден Център за предупреждение за цунами в Индийския океан. Той засича сеизмологични промени и предупреждава за приближаващите се вълни. Според експерти обаче системата все още не е достатъчно съвършена и все още има проблеми по-специално при издаване на предупреждения на местно ниво.

Източник: БТА