Шокиращи сметки за ток получиха домакинства в Тексас
Шокиращи сметки за ток получиха домакинства в Тексас / iStock/Getty Images
Особеностите на пазара на електроенергия в Тексас доведоха до скок на цените по време на зимната буря. Сега някои домакинства ще трябва да плащат гигантски сметки за електричество, съобщава „Шпигел“.

Зимната буря в Тексас остави четири милиона души без ток в продължение на дни. Оказва се, че страдат и тези, които имаха електричество – те ще плащат огромни сметки.



В най-големия американски щат електрическата мрежа е до голяма степен отделена от останалата част на САЩ и пазарът е силно дерегулиран. Поради това потребителите имат голям избор между различни доставчици.

Някои от компаниите обаче начисляват цени на едро, които могат да бъдат евтини за клиентите в нормално време, но също така могат да бъдат изключително скъпи в периоди на екстремно време, тъй като търсенето е по-голямо от предлагането. По време на бурята цената на едро се повиши до 10 000 процента.

Следователно някои домакинства сега очакват сметки в размер на 5000 или дори 17 000 долара за петдневна консумация, става ясно от снимки в социалните мрежи.



Според "Dallas Morning News" поне един от доставчиците е призовал своите клиенти да преминат към друг доставчик малко преди бурята.

Бетси Прайс, кмет на Форт Уърт и Силвестър Търнър, кмет на Хюстън, смятат, че щатът и Вашингтон са отговорни за плащането на сметките. "Ако хората получат тези прекомерни сметки, а също трябва да оправят къщите си, тогава те не трябва да носят отговорност", каза Търнър пред CBS News.

Губернаторът Грег Абът свика извънредна среща през уикенда, за да обсъди това с Камарата на представителите. Генералният прокурор Кен Пакстън започна разследване на доставчиците на електроенергия, техните планове за действие при извънредни ситуации и модели на ценообразуване.

Президентът на САЩ Джо Байдън вече одобри обявяването на тежко бедствие за Тексас, което освобождава средства от федералния бюджет, например за възстановяване на разрушени или повредени сгради и аварийно настаняване на засегнатите.

Превод и редакция: DarikNews