Шарапова на финал на Откритото първенство на САЩ
Шарапова на финал на Откритото първенство на САЩ / netinfo

Рускинята Мария Шарапова достигна финала на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като надигра на полуфинала поставената под №1 в турнира французойката Амели Моресмо.

Шарапова проби подаването на съперничката си още в първия гейм и за 12 минути вече водеше с 3:0. Въпреки опитите на Моресмо да обърне нещата в своя полза сетът завърши катастрофално за нея – 0:6. Вторият сет бе особено оспорван и единственият пробив определи победителката в него – Моресмо спечели с 6:4.

В последния сет се повтори картината от първия – незабавен пробив на Шарапова като че сломи Моресмо и резултатът бе идентичен – 6:0 в полза на рускинята. Финалът е първи за Шарапова в турнири от Големия шлем след върха в кариерата й – спечелването на Уимбълдън през 2004 г., когато бе на 17 години.

От своя страна Моресмо бе спечелила два от последните три турнира в Шлема през годината – Откритото първенство на Австралия и Уимбълдън. Във финала Шарапова ще срещне поставената под №2 в схемата Жюстин Енен-Арден, която няколко часа по-рано надигра Елена Янкович (Сърбия) с 4:6, 6:4, 6:0.