Олимпиадата през 2016 г. няма да е в Сан Франциско
Олимпиадата през 2016 г. няма да е в Сан Франциско / netinfo

Сан Франциско оттегли кандидатурата си за Летните олимпийски игри през 2016 г., след като местният футболен отбор обяви, че няма да строи нов стадион.

Градската управа на Сан Франциско предвиждаше строеж на нов стадион между летището и бизнес центъра на града и там се планираше да бъдат церемониите по откриването и закриването, както и повече от състезанията от Олимпиадата.

Но тези планове пропаднаха, тъй като единственият професионален отбор от Сан Франциско - футболният "Фортинайнърс", внезапно промени плановете си и от 2012 г. възнамерява да се премести в Санта Клара (Калифорния).

Олимпийският комитет на САЩ ще реши до края на годината дали да издигне кандидатурата на друг американски град за игрите през 2016 година. Чикаго и Лос Анжелис са другите два града, които освен Сан Франциско проявяваха желание да организират Олимпиада.

Международният олимпийски комитет ще обяви града-домакин на игрите през 2016 г. с гласуване през 2009 г. До този момент има интерес от Италия, Индия, Япония и Бразилия.