МОК отложи решението си по случая Марион Джоунс
МОК отложи решението си по случая Марион Джоунс / netinfo
Международният олимпийски комитет отложи решението си за преразпределяне на петте медала, спечелени от Марион Джоунс по време на олимпийските игри в Сидни през 2000 година, тъй като вероятно още лекоатлети да са замесени в аферата Балко, съобщиха официално от МОК. Това бе едно от решенията, които МОК трябва да вземе по време на тридневното заседание на своя Изпълнителен комитет.

Денис Освалд, член на изпълнителния комитет на МОК, обяви, че от международната централа искат повече информация относно разследването по аферата Балко преди да реши дали да връчи титлата от Сидни в спринта на 100 метра на Екатерини Тану.

По правило втория в класирането би трябвало да получи титлата. В случая обаче втора е Екатерини Тану (Гърция), която се забърка в допингскандал в навечерието на Игрите в Атина 2004, а след това изтърпя двегодишно наказание, припомня Българската телеграфна агенция.

Освалд добави, че МОК ще изслуша съотборничките на Джоунс в щафетата жени преди да реши дали да им отнеме медалите от Сидни.

"Не искаме да вземаме решение парче по парче. Искаме да изчакаме, докато имаме пълна информация по случая. Имаме усещането, че имената на още спортисти може да се появят по случая Балко", каза Освалд.

Денис Освалд добави, че решение относно медалите на Марион Джоунс ще бъде взето в "следващите месеци". Освалд, който е адвокат в Швейцария, е и член на дисциплинарната комисия от трима души, занимаваща се със случая на Джоунс.

Марион Джоунс спечели златните медали на 100, 200 метра и щафетата 4 по 400 метра в Сидни и бронзовите медали в дългия скок и щафетата 4 по 100 метра. След като дълги години тя отричаше да е употребявала забранени вещества, през октомври в съда тя призна, че е започнала да взима допинг преди Игрите в Сидни.

През ноември Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) анулира всички резултати на Джоунс от 1-ви септември 2000 година насам, като й отне и седемте медала от Световни първенства. Освен това ИААФ обяви, че нейните съотборнички в щафетата също губят своите отличия.