Милан спечели Суперкупата след 3:1 срещу Севиля
Милан спечели Суперкупата след 3:1 срещу Севиля / netinfo

Милан спечели Суперкупата на Европа след победа с 3:1 срещу Севиля. Така "росонерите" спечелиха петата Суперкупа в своята история.

Двубоят бе помрачен от трагедията в отбора на Севиля след смъртта на Антонио Пуерта.

Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на починалия футболист на "андалусийците". В негова чест всички 22 на терена носеха името му на гърба на фланелките си.

Още в 5-тата минута нападателят на Милан Филипо Идзаги проби в наказателното поле, Кака изненадващо шутира топката, която удари десния страничен стълб на вратата на Андрес Палоп.

В 14-тата минута Ренато откри резултата. Той се възползва от грешка в отбраната на Милан след центриране от корнер и с глава промуши топката покрай Дида.

При гола всички играчи на Севиля се събраха в кръг и вдигнаха ръцете си към небето, с което посветиха гола на своя съотборник Пуерта.

В 25-тата минута отново Ренато имаше възможност да покачи резултата. Фредерик Кануте проби в наказателното поле и от аутлинията върна топката към бразилеца, който матира вратаря Дида, но ударът му бе избит пред голлинията от хвърлилия се самоотвержено Алесандро Неста.

Постепенно Милан взе инициативата в двубоя. В 31-вата Кларънс Зеедорф профука най-чистото положение за „росонерите” през първата част. Центриране от корнер попадна в Алесандро Неста на близката греда. Бранителят отклони с глава към Зеедорф, но холандецът, останал сам срещу Палоп, изкара топката над гредата.

В двуминутното продължение на първата част Филипо Индзаги разпечата вратата на Палоп. Попадението му обаче не бе зачетено заради засада при паса от страна на Зеедорф.


Второто полувреме започна с осезаем натиск на Милан, който доведе до обрата в мача. 10 минути след подновяването на играта Дженаро Гатузо центрира отдясно, а Андрес Палоп увисна под топката. От това се възпозлва Филипо Индзаги, за когото, оставен непокрит на два метра от вратата, остана само да вкара топката с глава в опразнената врата.

Само 7 минути по-късно дойде и най-красивият момент в срещата. Андреа Пирло намери Марек Янкуловски с пас от около 35 метра, а чехът със страхотен удар от воле препарира Палоп и даде преднина на Милан.

След втория гол, Севиля се опита да създаде натиск пред вратата на Дида, но италианците се защитаваха умело и не допуснаха изненада.

Вместо да изравнят, андалусийците допуснаха трети гол, който реши мача. 4 минути преди края на срещата Ивица Драгутинович фаулира Кака в наказателното поле и съдията Конрад Плауц отсъди заслужен 11-метров наказателен удар.

Зад топката застана самият Кака. Първоначално Палоп спаси удара на бразилеца, но остана безпомощен при добавката на звездата с глава. Кака показа съпричастността си към трагедията с Антонио Пуерта. След гола той показа името на испанеца върху своята фланелка. Кларънс Зеедорф направи същото при смяната си в последните минути.

В 5-минутното продължение футболистите на Севиля имаха две опасни атаки, при които пропуснаха да направят загубата си по-почетна.