Чолаков четвърти, България спечели пълен отбор за олимпиадата
Чолаков четвърти, България спечели пълен отбор за олимпиадата / netinfo
Величко Чолаков зае четвърто място на Световното първенство по вдигане на тежести в тайландския град Чангмай в категория над 105 килограма.

Чолаков постигна двубой от 435 килограма (201+234), толкова в двубоя събра и друг българин - Яни Марчоков, който се състезава за Катар под името Саед Джабер Салем.

Марчоков обаче бе по-лек от Чолаков и се окичи с бронзовия медал. Шампион стана латвиецът Викторс Шчербатис с 442 килограма (202+240), а втори остана руснакът Евгени Чигишев с 441 килограма (201+240).

Въпреки че остана без медал, със спечелените точки Величко Чолаков допринесе за второто място на България в отборното класиране. Само с две точки пред нас е отборният първенец Китай, а трети са руснаците с 496 точки.

Българският мъжки тим по вдигане на тежести извоюва максималните шест квоти за Олимпийските игри Пекин 2008. В класирането за олимпийски квоти, за което се смята се подреждането от последните две световни първенства в Санто Доминго и Чангмай, България е на четвърто място след Русия, Беларус, Куба и пред Полша и Колумбия. Квоти за максималния брой от шест състезатели получиха първите шест тима.