България няма да бойкотира Пекин
България няма да бойкотира Пекин / netinfo
България няма да бойкотира Летните олимпийски игри в Пекин през август. С такова становище излезе Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет на днешното си заседание. Делегатите се запознаха с решенията и становищата от Генералната асамблея на Националните олимпийски централи в Пекин. „Няма да бойкотираме Игрите. От това страдат само спортистите! Преживяла съм два бойкота и знам какво е – удар върху участниците” каза председателят на БОК Стефка Костадинова.

Изпълнителното бюро на централата ни определи Общото събрание на организацията да бъде на 1 юли, когато да се обсъди делегацията ни за Пекин. Ако даден спортист покрия норматив и вземе квота за Игрите след тази дата, то той автоматично ще бъде включен в делегацията ни.

Официалните костюми на българските представители на Олимпиадата ще бъдат изработени от „Агресия”. Модната къща спечели битката с „Андрюс” с по-добре разработено предложение и ценова оферта. Костюмите ще бъдат съставени от черно сако тип блейзер и бял панталон, като материите са съобразени с климатичните условия в Пекин през август – между 33 и 38 градуса.

БОК учреди и специален приз на името на Надежда Лекарска, който ще бъде връчван всяка година в областта на олимпийското образование и култура. Самата награда ще бъде изработена от синът на Надежда Лекарска – Любомир.Носителят на първия приз в края на годината ще бъде определен лично от семейството на първата жена олимпийско аташе, участвала в тази си роля в пет олимпиади между 1956 и 1978 г.

Глобул е новият партньор на БОК. Мобилният оператор ще съдейства за Младежките олимпийски фестивал в Албена в началото на септември.

„Държа да уточня, че аз не съм лице на Третата ученическа олимпиада Globul Start, а почетен председател” сподели Стефка Костадинова.

Бе създадена специална работна комисия, която да разработи проект за данъчната поправка за облекчаване на хората спонсориращи спорта. Белчо Горанов, Цеко Минев, Васил Тончев, Георги Янакиев и Слави Бинев ще изготвят предложение по европейски модел.

Вчера в офиса на БОК е дошла специалният трофей на МОК за „Младежта и спорта”, който Изпълнителното бюро на БОК определи да бъде връчен на Българската федерация по ски. Пластиката от испанска скулптурка ще бъде дадена на Цеко Минев на 23 април в 19 часа във Военния клуб при закриването на ски сезона.

Ген.секретар на БОК Белчо Горанов заминава за Москва, където 22 април в 11 часа в сградата на Руския олимпийски комитет, той ще се срещне с вицепрезидента на централата Юрий Васин и втория човек на Аерофлот, за бъде подписано тристранно споразумение на транспорта на българската делегация до Пекин. Спортистите ни ще пътуват с редовни полети на самолетната компания до Москва и оттам с чартърите на руския олимпийски комитет на столицата на Китай.