Блатер откри 58-ия конгрес на ФИФА
Блатер откри 58-ия конгрес на ФИФА / netinfo

Президентът на ФИФА Сеп Блатер официално откри 58-ия конгрес на световната футболна централа в Сидни (Австралия). Във форума ще вземат участие около 1500 делегати от 208-е членове на организацията.

В словото си Блатер обрисува бляскаво бъдеще за футбола. "Утре ще обсъдим мерки за защита на нашата игра, на нашите национални отбори, на националната идентичност на клубовете и ще дадем мотивация на младите играчи", заяви Блатер.

"Футболът е носи огромна социална отговорност, защото над един милиард души са прeки или непряко свързани с нашия спорт. Нека се обединим нашето футболно семейство се обедини и да донесе повече надежда. Нека всички ние изградим едно по-добро бъдеще", допълни той. На заседанието утре ще бъде разгледан спорния "план Блатер" за ограничаване на броя на чужденците във футболните клубове - т.нар. правило "6+5".

Този въпрос е един от най-дискутираните в последно последно време. Според нововъведението отборите ще бъдат задължени по време на мач да използват на терена най-малко шестима местни играчи.

Планът на ФИФА да ограничи броя на чуждестранните футболисти обаче среща сериозна съпротива от Европейския съюз, който го определя като дискриминиращ и нарушаващ законите.

Въпреки това Блатер не смята, че новото правило е противозаконно и той се надява то да влезе в сила до 2012 година. ФИФА може да реши подобна промяна, само ако най-малко 75 процента от 208-е члена гласуват положително за предложението.