Блатер недоволства срещу собствениците на клубове в Англия
Блатер недоволства срещу собствениците на клубове в Англия / netinfo

Вълната от чуждестранни собственици на английските футболни отбори е нещо ужасяващо за президента на Световната футболна централа (ФИФА) Сеп Блатер. Това заяви той по време на посещението си в Европейския парламент в понеделник.

"Има нещо погрешно в това", каза Блатер. В момента 7 английски клуба са закупени от чужди бизнесмени - Челси, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Астън Вила, Порстмут, Манчестър Сити и Фулъм. Според Блатер британското правителство трябва да предупреди Футболната асоциация за по-сериозни правила за закупуването на футболните клубове.

Според Блатер чуждестранните собственици на отбори в Англия са твърде много. "Там няма нито един американски инвеститор, но арабски има. Дори има един от Тайланд. В момента ние продаваме отборите както все едно да си купиш фланелка или нещо друго", каза още президентът на ФИФА.

"Чуждите инвеститори могат във всеки един момент да си отидат и това да дестабилизира даден клуб. Трябва да се намерят местни инвеститори, които да финансират английските отбори и по този начин да има контрол над това. Английското първенство е крайно привлекателно и затова интереса към него в огромен", добави Блатер.

Той призна, че не е съгласен с решението на УЕФА за увеличаване броя на отборите на европейските футболни финали от 16 на 24 и го нарече "глупаво".

"Много се изненадах, когато тази идея беше приета. Това е глупаво. Сега половината членове на УЕФА ще се класират за европейското първенство. Според мен дори това е абсурдно", каза Блатер. Президентът на ФИФА не е съгласен и със създаването на Европейска лига на мястото на турнира за Купата на УЕФА. Турнирът за купата на УЕФА бе преименуван на Европейска лига миналия месец. Решението бе взето на заседанието на изпълнителния комитет на европейската футболна централа в Бордо. Новият формат ще влезе в действие още през следващия сезон - 2009/2010 година и ще бъде групова фаза с 48 отбора (12 групи по 4 отбора), като отборите ще играят на разменено гостуване.

"Имаме Шампионска лига и новата Европейска лига, които са турнири с първо и втори ниво в Европа. След няколко години те ще бъдат много близки турнири и това ще е пагубно за футбола", каза Блатер. Президентът на ФИФА обмисля и нови правила за кандидатстване за домакинство на Световно първенство, което може да помогне на САЩ за организира Мондиала през 2018-та година. Блатер каза, че иска световните финали да останат в Америка след Бразилия 2014-та. Според него има доста кандидати като САЩ, Мексико и той ще предложи нови правила за кандидатурите на следващото заседание на Изпълнителния комитет на ФИФА. "Ще предложа на Изпълнителния комитет да отворим процедури за кандидатстване от 2018-та до 2022-ра година и да приемем по-различни критерии", добави Блатер.