Бербатов и Кийн – златните момчетата на Тотнъм
Бербатов и Кийн – златните момчетата на Тотнъм / netinfo
Капитанът на българския национален отбор Димитър Бербатов получи поредното признание за великолепната си игра, която показа в Тотнъм през последните два сезона.

Бербо и неговият партньор в нападението на „шпорите” Роби Кийн бяха номинирани в класация за най-добрите нападателни двойки в историята на Тотнъм.

За това звание се борят пет двойки, като всяка от тях представя различно десетилетие – от 60-те, 70-те, 80-те, 90-те, както и двойката на първите години на новия век – Бербатов и Кийн.

Анкетата е организирана от официалния сайт на „шпорите” и може да се гласува именно там. Всяка една от двойките е представена с история за партньорството си.

Ето какво пишат колегите от сайта на Тотнъм за взривоопасната двойка Димитър Бербатов / Роби Кийн:

Общо 91 гола са отбелязали двамата нападатели през последните два сезона. Това означава, че актуалните звезди на „шпорите” са сред най-добрите в историята на клуба.

Роби Кийн вече се е превърнал в легенда на Тотнъм, след като отбеляза 100-ния си гол за тима през януари, а през април изигра 250-тия си мач.

За да покаже най-доброто от себе си през последните две години, Кийн получи сериозна помощ от Димитър Бербатов, който пристигна в Тотнъм през 2006 година от Байер Леверкузен.

През първия си сезон на „Уайт Харт Лейн” Берба вкара 23 гола във всички турнири и се превърна в любимец на феновете. Той допълни нови 23 попадения във втория си сезон, включително прочутата дузпа във финала за Карлинг Къп срещу Челси.

За Кийн спечелването на този трофей бе специален момент, защото бе първият му в 6-годишния престой при „шпорите” Преди да се присъедини към Тотнъм от тима на Лийдс през 2002 година, тогава 22-годишният нападател, бе сменил 4 отбора, но явно намери своето място на „Уайт Харт Лейн”.

Очевиден е и фактът, че той достигна най-добрата си форма заедно с помощта на Берба. Ирландецът отбеляза 45 гола в последните два сезона и се превърна във водещ голмайстор на Премиършип за календарната 2007 година.

Ето и кратка информация за съперниците на Бербо и Кийн:

Джими Грийвс и Боби Смит: Една от най-страховитите нападателни двойки през 60-те години. С тяхна помощ Тотнъм печели ФА Къп през 1962-ра и КНК през 1963г.

Мартин Чивърс и Алън Гилзийн: След като Джими Грийвс напуска „шпорите” Чивърс и Гилзийн водят отбора към спечелването на Купата на Лигата през 1971-ва и 1973-та, както и на Купата на УЕФА през 1972-ра година.

Стийв Арчибалд и Гарт Круукс: Партньорството между двамата е ключът към успехите на тима през началото на 80-те години. Арчибалд и Круукс печелят ФА Къп през 1981-ва и 1982-ра.

Юрген Клинсман и Теди Шерингам: Двамата не успяват да спечелят трофей с екипа на „шпорите”, но партньорството им завинаги ще остане в сърцата на феновете. През сезон 1994/95 двамата вкарват общо невероятните 52 гола.