Батков: Гордея се, че работех за България
Батков: Гордея се, че работех за България / Sofia Photo Agnecy, Юлиана Николова
Собственикът на Левски адвокат Тодор Батков излезе със собствено изявление пред своя вестник „Стандарт”. Повод за изказването на боса бе разкритата информация от Комисията по досиетата днес, че той е бил агент на Държавна сигурност.

Ето изказването на Тодор Батков (без редакторска намеса):

София

Тодор Батков
адвокат, собственик на в. "Стандарт" и ПФК "Левски"

Всеки българин трябва да се гордее, когато може да бъде полезен на родината си. Както и трябва да се срамуват всички, които продължават да слагат в един кюп разузнавачи и жалки доносници. Пример за това е поредният доклад на Комисията по досиетата, в който присъства и моето име.

Малко хора знаят какво означава III управление на ДС. Някои ще кажат където трето, там и 6-о управление. Но разликата е от небето до земята.

Ако някои са разбивали човешки съдби с политически доноси, то Трето управление на ДС бе военното контраразузнаване. Всяка държава има ВКР. Аз съм горд, че имах възможността да работя за националната сигурност на България, изпълнявайки своя воински дълг.

Не са ме питали дали искам да служа, нито къде да ме разпределят. През 1977 г., след като завърших с пълно отличие Школата за запасни офицери, бях изпратен да служа като старшина-школник във ВКР. Служих достойно и нямам нито един повод да се срамувам. От прекараната една година ми останаха добрите спомени. След като се уволних през октомври 1978 г., не съм имал и нямам отношения с никакви служби, управления, агенции и т.н. Имам морала и самочувствието да издавам най-независимия и най-достоверен политически ежедневник – вестник "Стандарт".

Пожелавам по-малко безсънни нощи на знайните и незнайни агенти и доносници, които Комисията упорито продължава да крие от обществото. А на Комисията по досиетата пожелавам със здраве и все повече да харчат народните пари за луксозни кабинети, въртолети, скъпи коли, обеди и вечери. С това те ще останат в историята.