/ Istock
Всеки спортен активен човек знае колко важно е да поддържа маратонки и спортните си обувки в добро състояние, за да имат дълъг живот и да осигурят максимален комфорт по време на тренировки и състезания или разходка в близкия парк. Правилната поддръжка на спортните обувките може да се окаже не само вид икономия и да ви спести пари, но и да бъде полезна за вашето здраве. В тази статия ще разгледаме топ 5 трика, които ще ви помогнат да лесно поддържате своите маратонки в перфектно състояние и вид.

1. Редовно почистване и пране на маратонките:

Почистването и прането на маратонки е един от най-важните аспекти на поддръжката им. За да премахнете прах, кал и други замърсявания, използвайте мека четка или влажна кърпа. Не препоръчваме използването на агресивни почистващи препарати или силни разтворители, тъй като те могат да повредят материалите на обувките. Ако маратонките са подходящи за машинно пране, следвайте указанията на производителя и ги перете на ниска температура, за да запазите цвета и формата им.

Най-важното е сушенето на почистените маратонки. Никога, никога, никога не използвайте сушилня. Рискът да разтопите лепилото и да съсипете спортните си обувки е много висок. Избягвайте и сушене на пряка слънчева светлина и в близост до печка, радиатор или друг източник на силна топлина.

2. Идея - Използвайте водоотблъскващ спрей:

За да предпазите маратонките си от замърсявания и влага, от време на време нанасяйте водоотблъскващ спрей на повърхността им. Този продукт ще създаде защитен слой, който ще предпази обувките от проникване на вода и ще улесни почистването им след това.

Имайте предвид, че ако използвате този съвет при маратонки тип “меш” или подобни, с много отвори за проветрение, няма да може да спрете навлизането на влага със посочения спрей. Същото важи и за маратонки за бягане с големи отвори в подметките, като например на марката adidas.

3. Нов ден, различен чифт маратонки:

Постоянното използване на едни и същи маратонки може да доведе до бързото им износване. Затова е препоръчително да имате няколко чифта и да ги сменяте редовно. Това намалява натоварването на спортните ви обувки и удължава живота на цялата колекция. А и какво по-хубаво от това да разнообразявате аутлука си с различни маратонки всеки ден, особено с цветни модели на марката Puma.

4. Правилно съхранение на маратонките:

Когато не използвате маратонките си, е важно да ги съхранявате правилно. Не ги оставяйте на пряка слънчева светлина или в топли и влажни помещения, тъй като това може да доведе до деградация на материалите, лоша миризма и дори поява на мухъл.. Идеално е да ги съхранявате на хладно, сухо и проветриво място.

Може да запазите оригиналните кутии и да съхранявате маратонките си в тях. Преди да ги пъхнете в тях, уверете се, че обувките са сухи и добре почистени. Ако имате съмнения за влага, добра идея е да пъхнете пакетчета силикагел в кутиите.

5. Ремонт и подмяна на износени части:

Неизбежно, след продължителна употреба, маратонките ви ще покажат следи на износване. Важно е да отстраните възможните повреди своевременно, преди да станат по-големи проблеми. Например, ако подметките са износени, разгледайте възможността за ремонт или подмяна в специализирани обувни магазини. А ако състоянието им не подлежи на ремонт, винаги може да разгледате най-новите модели маратонки в ShopSector.com.

Със следването на тези топ 5 трика за лесна поддръжка на маратонките ви, можете да гарантирате, че обувките ви ще бъдат винаги в добро състояние. Правилната грижа за спортните ви обувки не само ще удължи техния живот, но и ще ви осигури по-комфортно и приятно изживяване по време на вашите тренировки, състезания и разходки.