Студенти „изпитаха“ кандидата за кмет от БСП Николай Радев на живо в ефира на Дарик
102260
Студенти „изпитаха“ кандидата за кмет от БСП Николай Радев на живо в ефира на Дарик
  • Студенти „изпитаха“ кандидата за кмет от БСП Николай Радев на живо в ефира на Дарик
Бивши възпитаници на елитните училища в Пловдив се срещнаха в ефира на Дарик с кандидата за кмет на БСП Николай Радев. Директорът на английската гимназия, който е известен математик и дългогодишен общински съветник, залага в кампанията си на промени в образователната система, които са насочени към предоставяне на по-добри възможности за младите хора.

Освен престижна работа, професионално развитие и достойно заплащане, доскорошните абсолвенти се вълнуват и от всички актуални за града проблеми.

На въпрос как оценява проекта „Пловдив - Европейска столица на културата“, Радев подчерта, че авторитетът на Пловдив се е повишил не само в сферата на културата, но е привлякъл и бизнеса от сферата на IT-технологиите. „За съжаление обаче не успяхме да отговорим на всички изисквания за една достойна културна столица, очаквахме артисти на световно ниво, но те не бяха достатъчно. Единственото, с което се прочухме, бе "Вавилонската кула“ на откриващото събитие. Пловдивчани не са доволни от това, което се случи през тази година“, заяви кандидатът за кмет и допълни, че е благодарен на пловдивските културни институции, които са изнесли събитието на гърба си.

Според него Общинска фондация „Пловдив 2019“ трябва да се преобразува във фонд, който да привлича средства и от други източници, освен от общината.

Големи зелени зони в покрайнините на Пловдив и облагородяването на градините в междублоковите пространства са начин за подобряване качеството на въздуха в града, заяви още директорът на ЕГ „Пловдив“. Той припомни, че има изградена система за поливане в целия град, която може да бъде възстановена много бързо.

„Друг фактор за мръсния въздух е натовареният трафик. Движението по улици и булеварди не се подобри, въпреки изхарчените 40 млн. за транспортния проект“, категоричен бе Радев.

Връщайки се на темата за образованието, кандидатът на левицата каза, че пазарът на университетите не е това, от което младите хора имат нужда в България. По думите му онова, което трябва да се направи тук, за да сме като елитните висши училища в Европа, е да се увеличи практиката спрямо конкретните професии, които младите хора един ден ще работят. Също така управникът на Пловдив може да направи така, че да обвърже средното и висшето образование с бизнеса, допълни Радев.

„Кметът не може да определя заплатите в частните фирми, но може да насочи инвестициите в Пловдив да са в посока на високите технологии. Формулата е ясна. Когато образованието се обвърже с бизнеса в града ни, тогава тук ще започнат да идват високотехнологични фирми, които ще дават по-високи заплати“, обясни той.

На въпрос за бъдещето на транспорта в града, Радев заяви, че проблемът с градския транспорт е още от времето на кмета Чомаков, когато общинската фирма бе приватизирана. „Това не дава възможност на града да кандидатства по европейски програми и така не можем да имаме екологичен транспорт. В Пловдив има булеварди, на които могат да се направят и бус ленти. Лошото е, че вече имаме нови булеварди, на които велоалеите са на платното, а до тях има обособени паркоместа, които „изяждат“ шанса за евентуална бус лента“, каза още преподавателят по математика.

Попитан за любимата си група, Николай Радев посочи Рейнбоу, като любимата му песен е „Очите на земята“ („Eyes of the World“).

Купуването и продаването на гласове е престъпление!