/ istockphoto.com
На теория залозите са нещо много просто. Всичко е свързано с избора на правилния резултат. Но ако беше толкова лесно, всички букмейкъри в света щяха да са фалирали. Това е свързано с редица различни фактори, а в тази статия ще разгледаме 5 основни грешки, които много хора допускат. В крайна сметка обаче залагането е игра на вероятности, в която всичко може да се случи.

Най-важното е играчът да не намалява шансовете си сам, правейки ненужни грешки, вземайки неинформирани решения и без да поема отговорност за действията си. Дали ще бъде направен залог в Уинбет или в друг оператор, печалбите и загубите вървят ръка за ръка. Подходът, който трябва да се следва, начинът, по който да се мисли и действията, които да се ппредприемат, са от значение за цялото преживяване.

Грешка №1: Не следите залозите си

Почти всеки залагащ твърди, че е успешен и че печели от залагания. Човешката природа е да не признаваш, че губиш. Лесно е да се заблудим, като повярваме в това, освен ако не правим отчет за всички направени залози.

Проследяването на всеки един направен залог е най-ефективният начин да се определи дали се печелят пари от спортни залагания или не. Много играчи не следят залозите си и само предполагат, че правят пари. Някои играчи следят, но не са съвсем коректни към себе си, "забравят" да регистрират загубените залози, създавайки си илюзия. Истинските професионалисти следят всеки отделен залог и го отразяват с абсолютна точност.

Грешка №2: Промяна на размера на залозите

Управлението на парите е може би най-важната дисциплина, която е необходима, за да сме отговорни със залозите си. Едно от най-лошите неща, които можем да направим, е да променяме размера на залога си в зависимост от това колко добре или колко зле се справяме.
 
  • При печалба е препоръчително залогът да не се удвоява. Прекалената увереност играе лоша шега.
  • Когато залагащият има загуби, не трябва да се опитва да ги преследва, особено с големи и рискови предвиждания.
  • Най-добре е да се следва системата с фиксирани залози.

Това означава да се залага една и съща сума за всеки фиш. Препоръките са различни. Според различните системи един залог може да е между 1 и 5 процента от банката. 3% е може би един добър среден вариант. При налични 100 лева банка, залогът е 3 лева.

Грешка №3: Нереалистични очаквания

Както споменахме в началото на тази статия за често срещаните грешки, спортните залагания се основават предимно на случайността. Може да се прекарат часове в проучвания и опити, за да се формулира перфектния залог, но в крайна сметка нищо не е сигурно и нещата могат да се развият по всякакъв начин. Нереалистичните очаквания са най-големия враг на залагащия. Много хора се убеждават, че това ще бъде техният голям удар и оттук нататък ще печелят много и лесни пари.

Този начин на мислене е опасен и може да доведе до хазартна зависимост. Това от своя страна кара залагащите да увеличат сумите, които залагат. Умният любител на спортни залози е реалистичен в очакванията си, поставя си постижими цели, играе умерено и най-важното - наслаждава се на тръпката, която онлайн залаганията предлагат.

Грешка №5: Поставяне на твърде много залози

Друга грешка, на която се натъкваме много често, е, когато хората, които следят различни спортове, си мислят, че ще бъдат експерти по залаганията във всичко. Резултатът от това обикновено е фиш за залагане, който прилича на коктейл от всякакви спортове и пазари, смесени заедно. Рядко може да излезе нещо добро от това. Въпреки че не е необичайно залагащият да има голям интерес към няколко спорта, най-често ще има един спорт, който познава и обича по-добре от останалите.

Тъй като всички спортове са различни и всеки от тях идва със своите уникални възможности за залагане, смятаме, че е по-разумно играчите да се придържат към един, в който да се специализират.

Бонус: Винаги подкрепяте своя отбор

Всеки си има любим спортист или отбор, който обича до полуда. Любовта към тима може да създаде илюзорна представа на нещата, а желанието той да спечели променя поведението на играча при залог.

Ако любим тим преживява труден период, колкото и да е оптимистично настроен залагащия, че единственият път е нагоре, трябва да избягва да рискува парите си. Емоциите нямат място тук и могат да са много лош съветник.