Изборният ден в страната започна нормално, избирателните секции отвориха врати в 7 ч. На много места все още нямаше много гласуващи поради ранния час. Днес гласуваме за Народно събрание и Европейски парламент, предаде БГНЕС.

София

Изборният ден в София за национален и европейски парламент започна спокойно. В столичното 127-о средно училище „Иван Денкоглу“ избирателните секции отвориха точно в 07:00 часа. Боян Турлаков, председател на 4-та СИК в училището заяви пред БГНЕС, че изборните книжа са били доставени на време. "В 22:45 часа вчера дойде колата, даде нужните документи, проверихме всичко и на място подписахме протоколите за приемане на бюлетини, книжа и списъци. Всичко беше наред”, каза Турлаков. Той обясни, че се е погрижил да има ясни указания за урните, за бюлетините - къде се поставя вота за национален, къде за европарламент.
 

избори вот
БГНЕС



“Синьо - за ЕП, зелено - за НС, сложил съм и знаменца, поиграх си, за да се вижда в коя урна коя бюлетина се пуска. При машините късата бюлетина е за ЕС, а дългата - за Народно събрание, така че да няма объркване”, подчерта председателят на секционната избирателна комисия. Засега опашка от желаещи за гласуване няма.

Пловдив

Изборният ден в Пловдив започна нормално, там ще се гласува в 472 секции. 35 от тях обаче са на места различни от досегашните.

Над 303 хиляди души в Пловдив имат право да избират народни представители за българския парламент, а за европейския са с 9000 по-малко, защото не всички отговарят на условията за уседналост.

Бургас

Изборният ден започна в Бургас спокойно. В Бургаска област 362 885 души имат право да гласуват на парламентарните избори, а с близо 10 хиляди по-малко са гласоподавателите на изборите за европейски парламент. В 595 секции в областта ще се гласува с машини и бюлетини, а в 161-а изборът ще се извършва само с бюлетини. За първи път след края на изборния ден Районната избирателна комисия ще приема документите от Секционните комисии в новата спортна зала "Арена Бургас".

Пазарджик

В област Пазарджик, изборите за европейски и национален парламент ще се проведат в 367 секции, а изборният ден започна точно в 7 ч . 8 от секциите са подвижни, а други 9 са открити в част от лечебните и социалните заведения в района. В 30 секции гласуването ще е само с хартия.

Кюстендил

Секциите в Кюстендил отвориха в 7 ч. и изборният ден започна спокойно. В Кюстендилски регион ще се гласува в 284 секции, като има 4 подвижни секции. В 170 има машини. 20 партии и 11 коалиции се конкурират за четирите мандата в Кюстендилско за НС и за депутати за европарламента в Брюксел.

Стара Загора

Изборният ден на територията на област Стара Загора започна в спокойна обстановка, предаде БГНЕС.

Предприети са всички необходими мерки за опазването на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден. Служителите на ОДМВР - Стара Загора са поели охраната на всички секции на територията на областта.

Създадена е организация и звената на дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 08:30 до 19:00 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени, откраднати, повредени, унищожени) лични карти и документи с изтекъл срок с оглед упражняване на избирателните права на гражданите.

Русе

Изборният ден беше успешно открит във всички 337 секции в осемте русенски общини. Неговият край е обявен за 20.00 часа, но по изключение там, където има чакащи да гласуват, той може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч. За момента няма сигнали за нарушения никъде в региона и всички 337 секции отвориха навреме. Организацията по секционните комисии е много добра и няма забавяне в процеса на гласуване. Гласуването върви бързо, като почти не се налага изчакване. Където е имало необходимост, всички промени в състава на секционните избирателни комисии са били извършени навреме. Във всички секции с над 300 избиратели, които за региона са 289, а за община Русе 203, може да се гласува и машинно. Там на практика начинът за гласуване зависи от желанието на избирателя, но има изключение в случаите, когато избирателят няма право да гласува на един от двата избора. Тогава той задължително гласува с хартиена на бюлетина за вота, до който е допуснат. Хартиени бюлетини ще се използват задължително в секциите с под 300 души.

Монтана

Към 7:00 все още нямаше желаещи да гласуват в Монтана. Рекорден брой секции са открити в областта – 296, като в 184 от тях – ще се гласува с машина. Малко над 44 хиляди са избирателите в община Монтана, най-младият от тях е на 18 години, които навършва днес, а най-възрастният – на 99 години.