Във Враца почетоха паметта на загиналите за свободата на България
Във Враца почетоха паметта на загиналите за свободата на България / снимки: DarikNews

Митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България се проведе във Враца. На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Георги Пирински, областният управител на Враца д-р Антонио Георгиев, кметът на града инж. Тотю Младенов, чуждестранни гости и други официални лица. Венци пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени от името на президента на Република България Георги Първанов, от представители на политически сили, институции и организации.

„Преди 133 години пътят от Козлодуй до Околчица загуби смисълът си на географско понятие и се превърна в символ на свобода и безсмъртие. Козлодуйският бряг още помни огнената целувка на Ботев и клетвата за вярност пред отечеството" - това каза в официалната си реч кметът на община Враца инж. Тотю Младенов.

Във Враца почетоха паметта на загиналите за свободата на България
netinfo

Част от думите на председателя на Народното събрание Георги Пирински бяха: „Тази година честваме 130 години от учредителното събрание и първата ни Конституция, 131 години от освобождението и раждането на третата Българска държава, но те се предхождат от трагичното величие на събитията, чиято 133-годишнина почитаме - Априлската епопея и мъченическата саможертва на Христо Ботев и неговите четници."

Във Враца почетоха паметта на загиналите за свободата на България
netinfo

Други новини от Враца