Във Варна стартира изложба от поредицата “Съкровищата на България”
Във Варна стартира изложба от поредицата “Съкровищата на България” / netinfo

Третата национална изложба от поредицата „Съкровищата на България” под надслов “Богове, хора и маски ” ще бъде официално открита утре в Регионалния исторически музей във Варна.

В изложбата ще бъдат показани 74 експоната от 16 музея от цялата страна, сред които Националният археологически институт с музей при БАН-София, Националният исторически музей в София, Регионалните исторически музеи в Бургас, Стара Загора, Благоевград, Видин, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Разград, Силистра и Историческите музеи в Балчик, Девня, Свищов и Петрич.

Старинните предмети са от VI в. пр. Хр. до V в. сл. Хр., съобщи научният консултант на изложбата Александър Минчев. Основната идея на специалистите е чрез съкровището да бъде представен религиозният светоглед на трите основни етноса –траки, елини и римляни, които са живели по нашите земи.

Посетителите ще имат възможност да видят статуетки на богове и хора, направени от злато, сребро, бронз и мрамор. Акцент ще бъдат двете златни маски – на тракийският владетел, намерен в могилата Голямата Косматка, както и златната маска със златна ръка и пръстен от некропола при Требенище в Македония.

Наред с познатите предмети ще бъдат показани и 10 експоната, които никога досега не са излагани, каза още Минчев. Сред тях са статуя на Орфей с животните, която е частично възстановена, портретна глава на римския император Александър Север, намерена при разкопки в Силистра, както и няколко бронзови статуетки, открити през последните години.

Организаторите подготвят и каталог с пет обзорни статии за културата, изкуствата и религиите на траки, елини и римляни, изготвен от известни български специалисти. Сборникът трябва да излезе до края на май.