/ ThinkStock/Getty Images
68% от българите признават, че биха искали да отслабнат, за да посрещнат летните месеци в добра физическа форма. Всеки четвърти българин не е доволен от тялото си, показват данни от проучване на „Алфа Рисърч“, проведено през май 2017 г. сред пълнолетното население в големите градове на България, съобщи Труд.

Профилът на българина с наднормено тегло - възрастен и с ниско образование

Страхът от напълняване е проблем за ¾ от жените и за над половината от мъжете в страната. Близо 40% от жените се притесняват да се съблекат по бански на плажа и като цяло искат да подобрят фигурата си, докато при мъжете този процент е едва 17%.

Колко трябва да е талията при мъжете и жените, за да са здрави?

Трите най-популярни начина за справяне с излишните килограми сред българите са спазването на специален хранителен режим; увеличената физическа активност и засиленият прием на вода.
76% от анкетираните смятат, че водата спомага и за по-добро здравословно състояние. Мъжете споделят, че през лятото пият средно 2,6 литра вода, докато при жените тази цифра е 2,1 литра. За сравнение, през студените месеци консумацията на вода е почти наполовина.

Над 224 000 българчета са с наднормено тегло или затлъстяване

„Световната здравна организация препоръчва през летните месеци да се пият до 2,9 л течности за мъжете и до 2,2 л за жените. Правилото за редовно и балансирано хранене е валидно през всеки сезон, но е добре през лятото да приемаме достатъчно течности, да се движим активно и да прекарваме повече време сред природата“ – коментира д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене.

Как да влезем във форма за лятото? (ВИДЕО)

Препоръчително е да пием по чаша вода 15-30 минути преди хранене и 1-1,5 часа след това. Според  д-р Стоянова, засиленият прием на вода не само пречиства организма, но води до подобряване на настроението и самочувствието.