Веско Ешкенази свири на Перелик в памет на жертвите на полет MH17
Веско Ешкенази свири на Перелик в памет на жертвите на полет MH17 / снимка: thesoundofsilence.bg

Веско Пантелеев - Ешкенази свири в памет на жертвите на полет MH17 на сцената на Перелик еко джаз фестивала "Звукът на тишината". "За първи път свиря на толкова високо и красиво място в планината", каза именитият цигулар след участието си в джаз фестивала на вр. Перелик снощи. Васко Пантелеев- Ешкенази посвети изпълнението си на музика от филма "Списъкът на Шиндлер" в памет на жертвите на катастрофиралия над Украйна самолет.

Деветото издание на Перелик еко джаз фестивала събра тази нощ петхилядна публика и изпълнители от България, Италия, Полша, Сърбия на сцената на най-високия връх на Родопите. Фестивалът се проведе под патронажа на посланика на Полша у нас Лешек Хенсел и на Италианския културен институт в София.

Джаз на 2191 м надморска височина, музиката докосва тишината на най-високата точка на Родопите. Хармонията между музика и природа се превърна в символ на джаз форума на Перелик. В края на своята първа декада фестът на вр. Перелик запазва облика си на музикално събитие, съчетаващо еко кауза.

Програмата на фестивала тази нощ намери синхрона между родопски фолклор в изпълнение на гайди, класическа музика от цигулката на Веско Пантелеев - Ешкенази и джаз. "Очарован съм, всичко е толкова красиво и непринудено, много ми е интересно да науча малко повече за това как се мисли като джаз музикант", разказа Веско Пантелеев-Ешкенази. Той допълни, че е изкушен от джаза, а може би някога ще изпълни мечтата си да свири заедно с джаз музиканти в своя класически стил.

В такива турбулентни времена в България, в които малко са постоянните неща, има и такива, на които можем да разчитаме дълготрайно, едно от тези събития е джаз фестивалът на Перелик, коментира Соломон Паси. Атлантическият клуб е ангажиран към каузата на фестивала и помага за неговата реклама пред дипломатическия корпус в София.

Сред публиката на фестивала бяха посланиците на Германия, Полша, Ирландия.

Източник: БТА