В Международния ден на театъра връчват „Икар 2015”
В Международния ден на театъра връчват „Икар 2015” / снимка: БГНЕС

Днес е Международният ден на театъра и тази вечер по традиция Съюзът на артистите в България ще връчи наградите „Икар 2015” на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов”.

Специалната награда на Съюза на артистите в България за изключителен творчески принос отива при големият актьор Никола Анастасов. С наградата „Икар” за чест и достойнство, която се определя и връчва от председателя на Съюза Христо Мутафчиев, е удостоен актьорът Стефан Илиев.

Наградите „Икар” се връчват в 16 различни категории. Сред тях са цирково изкуство, куклен спектакъл, сценография, дебют, водеща женска и мъжка роля и режисура.

Актьорите Марин Янев за ролята на Фернар във „Вятърът в тополите” на  Младежки театър, Михаил Милчев за Мадам Мишима в „Мадам Мишима” в театър „София” и Явор Борисов за ролята на Филоктет във „Филоктет в Театрална работилница „Сфумато” ще се състезават за главна мъжка роля тази година.

За „Икар” за главна женска роля в театрална постановка ще се борят Александра Василева, Ана Вълчанова и Светлана Янчева.

За категорията дебют номинираните са Каталин Старейшинска за ролята на Антигона в „Антигона” на Театър „София”, Кристиана Ценкова за ролята на Лиса в „Откраднати разкази” в Театър „Българска армия” и Радина Думанян за ролята на Матилда в „Чиста къща” в Драматичен театър „Николай Масалитинов”-Пловдив.

Претендентите за  театралния приз за режисура през тази година ще са Марий Росен за „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени” от Пол Зиндел на Център за неформално образование и културна дейност „Алос”, Петринел Гочев за„Сватбата на дребния буржоа” в Театър „София” и Стефан Москов за „Каквато ти ме искаш” на  Народен театър „Иван Вазов”.