В Батак отбелязаха 131-та година от Априлското въстание
В Батак отбелязаха 131-та година от Априлското въстание / netinfo
С тържествена заря-проверка в Батак бяха отбелязани 131 години от Априлското въстание. Официални гости на честванията бяха президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Георги Пирински, Пловдивският митрополит Николай, висши военни офицери от Генералния щаб на Българската армия, народни представители, представители на политически партии, на обществени и държавни институции.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на България прие вечерната проверка на почетните роти от 68-ма бригада "Специални сили". В тържественото си слово президентът Първанов заяви, че градът-светиня Батак отново събира хората за родолюбиво преклонение пред саможертвата на хилядите загинали, която позволи да бъде възродена свободна и независима България.

Първанов посочи, че в тези дни на разгорещени дискусии можем да разберем, че паметните места на Априлското въстание са трасирали истинския път на България към Европа. Първанов каза, че от историята бихме могли да вземем не онова, което ни дели и противопоставя, а което ни обединява, мотивира и прави по-силни.