Увеличава се броят на психично болните в Сливенска област
Увеличава се броят на психично болните в Сливенска област / cнимкa: Sofia Photo Agency

Всеки 67 на 1000 души в сливенско имат психични заболявания показва Здравно-демографският анализ на населението на област Сливен, съобщи днес директорът на Регионален център по здравеопазване д-р Ивелина Георгиева. Общо 14 000 са регистрираните психично болни, като 4423 от тях са установени през 2007 година. Най-честите оплаквания са от тревожност и депресии. Около 30 процента от населението има психично заболяване, което би могло да се развие в по-сериозно. „Лошото е, че общопрактикуващите лекари успяват да разпознаят подобно заболяване едва при 1/3 от пациентите" – каза още д-р Георгиева.

Анализът показва, че сливенци страдат най-често от болести на дихателния апарат – 104 000 са регистрираните случаи през миналата година, което означава, че всеки втори се е лекувал от подобно заболяване. В болница се влиза обаче най-вече от болести на храносмилателната система, а смъртността е най-голяма при сърдечно-съдовите заболявания.

Макар и с тенденция към намаляване, проблем за област Сливен остава туберкулозата – 100 са новорегистрираните и лекувани случаи през 2007 г.

Здравно-демографският анализ ще бъде използван за планиране на медицинските услуги в областта, добави директорът на РЦЗ.