Тодор Живков – любимата восъчна фигура на българите
Тодор Живков – любимата восъчна фигура на българите / снимка: Нова телевизия
Тодор Живков – любимата восъчна фигура на българите
85921
Тодор Живков – любимата восъчна фигура на българите
Тодор Живков – любимата восъчна фигура на българите
  • Тодор Живков – любимата восъчна фигура на българите
  • Тодор Живков – любимата восъчна фигура на българите

В българския музей на восъчните фигури, който разполага с експонати на български политици, певци и артисти от ерата на социалистическа България, най-голям интерес предизвиква фигурата на Тодор Живков.

Независимо, че тя е заобиколена от личности като Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Тодор Колев, Велко Кънев, Петър Слабаков и Емил Димитров, посетителите на музея предпочитали ако ще си направят снимка в цял ръст до някоя от фигурите, тя да е на бившия Първи.

Любими български актьори оживяват от восък (ВИДЕО)

Това разказа в ефира на Следобедния блок по Дарик създателят на музея, който понастоящем се помещава във Варна, Цветан Атанасов. По думите му този факт говори ясно, че колкото и да не им се иска на някои хора, носталгията по отминалите времена я има.

Варненец направи музей на соца (СНИМКИ)

Атанасов информира, че в средата на месеца за първи път колекцията ще посети и столицата, като тя ще включва и фигури на големите личности от втората половина на 20-и век в световен мащаб.

„Тодор Живков е една от първите фигури, която създадохме. И оттам идеята ни допадна и постепенно направихме и останалите фигури. Решихме да направим и любими български актьори. Един от първите, сдобил се с восъчна фигура, стана невероятният Тодор Колев. Сигурно няма човек, който да не се усмихне като кажеш Баш майстора", разказа Цветан Атанасов.

Ретро музей във Варна събра спомените от СОЦ-а на едно място (СНИМКИ)

„Това са велики хора и личности, които трябва да бъдат увековечени. Смятам, че начинът, по който го правим ние, е много достоен. Фигурите са с истински очни протези, с истинска коса", добави още уредникът на музея.

По думите му восъчните фигури приличат толкова много на оригиналите си, защото ги създават с много любов и емоция.