Европейският ден за здравословно хранене беше отбелязан за трети път у нас. Събитието беше организирано от Представителството на Европейската комисия в България и Европейското сдружение на професионалните готвачи "Евро Ток България".
Чрез ефекта на играта и шоу-готвенето над 500 деца на възраст от 9-12 години от столични общински и частни училища, от специализирани институции за деца с увреждания, приготвиха заедно таратор и здравословни сандвичи. Целта на събитието е да предизвика интереса на българските деца към балансирано и здравословно хранене, отбелязаха организаторите.
На събитието присъстваха посланиците на Франция и Унгария - Етиен дьо Понсен и Юдит Ланг, заместник-министърът на образованието Светлана Ломева, заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов, областният управител на Ловеч Николай Нанков и председателят на Европейското сдружение на професионалните готвачи "Евро Ток Холандия" Фред Диселблум. Те поздравиха децата и им поясниха за ползите от здравословното хранене. След това участваха заедно с тях в приготвянето на здравословно детско меню.
Представена беше и театрална постановка, съвременен прочит на приказката "Сливи за смет", чрез която децата бяха запознати с опазването на околната среда чрез разделно събиране на отпадъци.
В ЕС около 22 млн. деца са с наднормено тегло, като 5 млн. от тях са със затлъстяване, посочиха организаторите. У нас според проучване на Националния център по опазване на общественото здраве, 30,6% от децата в първи клас са с наднормено тегло, като 13,6% от тях са със затлъстяване.